Ištvan: Výslechy v kauze Nagyová by měly končit v srpnu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
11. 7. 2013 20:07
Po skončení výslechů neni podle žalobce důvod k držení vyslýchaných dále ve vazbě
Ivo Ištvan
Ivo Ištvan | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Podle rozvrhu práce státního zástupce by mohly být hotovy výslechy v kauze Jany Nagyové do poloviny srpna, tím by také skončily důvody vazby podezřelých. České televizi to řekl vrchní žalobce Ivo Ištvan, situace se podle něj může změnit, někteří z vazebně stíhaných, kterých je nyní sedm, by mohli opustit celu dříve.

"Jakmile budou provedeny všechny výslechy, které potřebujeme k zadokumentování, tak potom není důvod, aby obvinění ve vazbě setrvávali," řekl Ištvan.

"Podle rozvrhu práce dozorového státního zástupce odhadujeme, že v obecné rovině by ten termín neměl překročit polovinu srpna, ale to nevylučuje, že u některých obviněných může dřív nastat samozřejmě situace, kdy budou všichni svědkové vyslechnuti, u některých může nastat situace později," dodal.

O vydání bývalého premiéra Petra Nečase požádal Ištvan až počátkem července proto, že bylo nutné analyzovat všechny důkazy a udělat úkony, které nesnesou odkladu.

Navíc vzhledem k tom, že vydání poslance Sněmovnou je delší proces, nebylo podle Ištvana nutné pospíchat. Návrh podle něj nese datum 3. července. Rozhodně odmítá, že by státní zastupitelství čekalo s žádostí o vydání až na případnou demisi předsedy vlády. Nečas rezignoval v polovině června.

Pokud Sněmovna Nečase nevydá, bude podle Ištvana vyšetřování pokračovat standardním způsobem. Nedokáže ani říct, zda bude expremiér v budoucnu obviněn.

"Pokud v nějaké době budou vůči komukoli splněny podmínky, které trestní řád vyžaduje, tak samozřejmě státní zástupce je povinen zahájit trestní stíhání," řekl Ištvan na otázku, zda orgány činné v trestním řízení případně budou čekat se sdělením obvinění expremiéra na dobu, kdy Nečasovy vyprší poslanecký mandát.

 

Právě se děje

Další zprávy