Imunitní výbor doporučil vydání Svobody kvůli Opencard

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 1. 2014 13:10
Pražský exprimátor již dříve uvedl, že je pro své vydání poslanci.
Bohuslav Svoboda na kongresu ODS.
Bohuslav Svoboda na kongresu ODS. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny doporučil vydat pražského exprimátora a nyní poslance za ODS Bohuslava Svobodu k stíhání v případu karet opencard. O vydání rozhodnou poslanci na nadcházející schůzi zkraje února.

Exprimátor od začátku tvrdí, že o imunitu nemá zájem. "Oznámím mandátovému a imunitnímu výboru, že nemám problém s vydáním. Na plénu bych hlasoval pro své vydání," potvrdil svá dřívější slova Svoboda.

Případ Opencard mají na starosti detektivové z ÚOOZ a dozoruje ho pražské státní zastupitelství. Zastupitelství žádost nepodávalo a od policie zatím neobdrželo návrh na obžalobu Svobody.

ÚOOZ odmítlo komentovat, zda o Svobodovo vydání žádají oni. "Nepodáváme informace o našich postupech," sdělil pouze stručně mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Kauzu ale ve čtvrtek vysvětloval poslancům šéf ÚOOZ Robert Šlachta. "Očekávala jsem obsáhlejší vystoupení a v tomto případě mě nějak zvlášť neuspokojilo," uvedla Miroslava Němcová (ODS).

O jediný hlas

Poslanec Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové) podotkl, že poslanci nemohli na některé otázky dostat odpověď. "Pan ředitel Šlachta se nemohl vyjádřit, neboť mu státní zástupkyně k tomu nedala souhlas," řekl.

Šlachta ale při odchodu z jednání uvedl, že "otázky, které chtěli, jsme zodpověděli".

Hlasování bylo těsné, usnesení prošlo o jediný hlas. Polčák pro Svobodovo vydání nehlasoval. "Já jsem hlasoval podle ústavy a někdo hlasoval podle svého volebního programu," konstatoval. Připomněl nedávnou změnu ústavy, která zrušila doživotní imunitu zákonodárců.

Sociální demokraté hlasovali podle Stanislava Humla zhruba napůl. "Já jsem se rozhodl pro vydání, protože mám pocit, že bychom panu Svobodovi zaprvé ublížili, kdybychom ho nevydali, a zadruhé si myslím, že jaksi si to přinesl z minula, že se to netýká poslaneckého mandátu," uvedl Huml.

Škoda 25 milionů

Deset současných i minulých radních za ODS a TOP 09, včetně exprimátora Bohuslava Svobody a jeho nástupce Hudečka, detektivové stíhají z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže v kauze Opencard.

Obvinění se týká zakázky na podporu systému, kterou loni získala za zhruba 74 milionů korun firma Haguess. Město údajně pochybilo tím, že nevypsalo otevřenou soutěž. Vznikla tak prý škoda za asi 25 milionů.

"Já nemám žádnou potřebu schovávat se. To obvinění je nesmyslné, na zakázku, víme, kdo ho podal, všecko, co bylo okolo. Pořád říkám, že pokud by takto probíhaly v Česku soudy, nemá smysl tady žít," řekl Svoboda.

 

Právě se děje

Další zprávy