Hrajete Britům užitečného idiota, řekl Sobotka Nečasovi

Karel Toman
11. 3. 2012 14:50
Británie dosáhne svého a pustí nás k vodě, vytkl šéf opozice premiérovi jeho spojenectví
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česko slouží Britům v roli užitečného idiota. V Otázkách Václava Moravce na ČT to premiérovi Petru Nečasovi z ODS řekl šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka.

Tím, že Češi jako jediní spolu s Británií nepodepsali fiskální pakt, pomáhají podle Sobotky hájit Londýnu jeho vlastní zájmy.

"Británie už roky rozděluje Evropu, aby měla spojence pro své národní zájmy," prohlásil Sobotka.

Aktuální odpor proti fiskálnímu paktu ze strany Británie je podle něj veden finanční lobby z londýnské finanční čtvrti City, které se nelíbí plány na zavedení celoevropské daně z finančních transakcí.

Nečas: Můžeme být i první

Sobotka také naznačil, že Česko tím posiluje vyjednávací pozici Británie, která tak může uzavřít separátní kompromis s Francií a Německem. Česko by pak zůstalo samo v izolaci.

Premiér Nečas ale takovou interpretaci odmítl. Připomněl, že ratifikace fiskálního paktu zdaleka není uzavřený proces, a že postoj Česka a Británie je součástí demokratického procesu jeho schvalování.

Upozornil například, že oproti původním předpokladům bude Irsko kompakt schvalovat v referendu, protože smlouva zavádí přenos pravomocí do Bruselu. Ze stejných důvodů bude kromě spolkové vlády smlouvu schvalovat i německý Budestag, upozornil Nečas.

Na otázku Václava Moravce, zda se Česko automaticky k dohodě přidá, pokud EU Británii k jejímu podpisu přinutí, jak se o tom v poslední době spekuluje, Petr Nečas prohlásil: "Můžeme to být i my, kdo se přihlásí první."

Kdy by k tomu mělo dojít, ale nijak nespecifikoval. "Je to otázka kontinuální," řekl pouze.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nedávno zdůraznil svou hrozbu, že pokud se Česko k fiskálnímu paktu nepřidá, dostane se do mezinárodní izolace a on proto s celou TOP 09 opustí vládní koalici.

"Zbytečné a hysterické výkřiky"

Premiér však obavy z izolace označil za "hodně zbytečné a hysterické výkřiky." Podle něj se o fiskálním paktu bude na půdě koalice jednat "v nejbližších týdnech a měsících" v souvislosti s vládním návrhem na zavedení finanční ústavy, s níž právě fiskální pakt počítá v podobě takzvané dluhové brzdy.

Bohuslav Sobotka ale naděje na přistoupení Česka k paktu nesdílí. Podle něj je mezi ODS a TOP 09 tichá dohoda, že Schwarzenbergova strana bude tolerovat politiku ODS vůči EU výměnou za církevní restituce.

Nevyloučil ale, že se ČSSD pokusí vyvolat hlasování o přistoupení k paktu, "pokud uvidí, že to má jen trochu smysl."

 

Právě se děje

Další zprávy