Horská zvolena místopředsedkyní Senátu. Místo Čunka

Domácí Domácí
5. 12. 2012 11:30
Miluše Horská je nestraničkou, 20 let vede školu pro postižené děti
Miluše Horská
Miluše Horská | Foto: Zuzana Hronová

Praha - Senátoři na své druhé schůzi zvolili místopředsedkyní Senátu Miluši Horskou z hnutí Nestraníci. Stalo se tak poté, co na minulé schůzi na stejný post neprošel Jiří Čunek.

Následně pak Senát Čunka zařadil do Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.

Senátorský Klub pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí  Horskou nominoval do vedení horní komory v úterý.

Nestranická senátorka Miluše Horská se do Senátu dostala před dvěma lety za Pardubicko.V tomto regionu populární spoluzakladatelka a ředitelka Základní a praktické školy Svítání tehdy porazila stranické favority voleb. Svítání již od roku 1992 poskytuje vzdělání a sociální služby postiženým dětem i dospělým.

Horská v tajné volbě dostala 54 z 66 odevzdaných hlasů. Ještě před volbou jí podporu vyjádřili také předseda senátorů ČSSD Petr Vícha a šéf Klubu Starostové a Ostravak Jan Horník (za STAN). Předseda klubu KDU-ČSL a nezávislých Petr Šilar vyzdvihl organizační schopnosti pardubické senátorky.

Horská po svém zvolení označila za historickou událost, že se místopředsedkyní Senátu stala nestranická kandidátka, která se o tuto pozici "nedrala". Vyzvala své kolegy a politiky ve všech volených funkcích ke společnému dílu, aby nevnímali svět "jenom úzkým pohledem boje a vítězství".

Klub podle Šilara vybíral Horskou v tajných volbách, dostala přednost před dalšími dvěma adepty. Jejich jména ale Šilar nechtěl sdělit. "Byli tři kandidáti a bylo to demokratickou tajnou volbou," dodal jen. Odbornice na speciální pedagogiku Horská je v horní komoře od roku 2010, v minulém funkčním období byla členkou sociálního výboru a místopředsedkyní podvýboru pro předškolní, základní a střední vzdělávání.

O nominaci Horské se spekulovalo už při minulé schůzi Senátu poté, co někdejší předseda KDU-ČSL a vicepremiér Čunek nezískal v tajných volbách místopředsedy horní komory dost hlasů. Chybělo mu osm ze 77 odevzdaných hlasů.

Kvůli Čunkově kandidatuře Šilarův klub opustila bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ), která s Čunkem prohrála nominační souboj o místo ve vedení horní komory. Svůj odchod zdůvodnila Čunkovými názory na romskou problematiku.

Vedení horní komory bylo do středy pouze čtyřčlenné. Senátu se předminulý týden na jeho první schůzi v novém funkčním období podařilo znovu zvolit pouze předsedu Milana Štěcha a tři ze čtyř místopředsedů. Opětovně uspěli Alena Gajdůšková, Zdeněk Škromach (oba ČSSD) a Přemysl Sobotka (ODS). Nyní přibyla i Miluše Horská.

 

Právě se děje

Další zprávy