Hnutí ANO si výrazně polepšilo, má 33,7 procenta hlasů. Druzí jsou Piráti, uvádí STEM

Domácí Domácí
Aktualizováno 10. 6. 2020 12:47
V květnovém volebním modelu STEM si polepšily vládní strany, ANO na 33,7 procenta z březnových 30,8. ČSSD na 8,9 procenta z březnových 7. Opoziční Piráti si naopak výrazně pohoršili, mají 12,8 procenta oproti březnovým 15,2. ODS ubyla podpora jen mírně. Poslance by neměly TOP 09 a STAN.
Volební model STEM květen 2020
Volební model STEM květen 2020 | Foto: Aktuálně.cz

Květnový výzkum se uskutečnil v době od 22. května do 1. června 2020, tedy již po skončení nouzového stavu a v době uvolňování přijatých opatření.

K výrazným změnám podle STEMu ve volebních preferencích zatím nedošlo. Trochu získali ti, kteří byli nejvíce vidět: ANO a ČSSD.

ANO podle výzkumníků sice v průběhu krize posílilo, kvalita jeho podpory je ale spíše průměrná. ČSSD byla jako součást vládní koalice při řešení epidemie také více vidět, díky čemuž též zaznamenala nárůst. "Vztah ke straně i zájem příznivců sociální demokracie o politiku je však nadále chabý," konstatuje STEM.

Naopak opoziční Piráti si oproti počátku krize pohoršili - z březnových 15,2 na květnových 12,8 procenta. "U politicky motivované části obyvatelstva tolik neztratili, pro širokou veřejnost ale patrně nejsou příliš srozumitelní," uvádí STEM. 

ODS je na místě třetím a vykazuje podle autorů volebního modelu stabilní charakteristiky jak co do rozsahu, tak i kvality přízně. Ubyla jí podpora jen mírně z 11,8 na 11,4 procenta.

Obdobně "zůstala na svých" i KSČM. V březnu by dle volebního modelu STEM skončila se ziskem 7,4 procenta, v květnu by dostala 7,3 procenta hlasů.

Výrazněji ztratila SPD. Zatímco v květnu by dostala 6,5 procenta hlasů, v březnu to bylo 8,6. V průběhu krize si dle STEMu nejspíš nenašla silnější protestní téma.

Poslední stranou, která by se v květnu probojovala do sněmovny, by byli lidovci. Ti si polepšili z 5,5 na 6,1 procenta hlasů.

Pro vstup do sněmovny nutnou pětiprocentní hranici by v květnu nepřekonal STAN (4,2 procenta) ani TOP 09 (3,3 procenta). Lépe než topka dopadla ještě Trikolóra poslance Václava Klause mladšího, obdržela by 3,5 procenta hlasů.

Pro srovnání: volební model STEM v březnu 2020

Volební model STEM pro březen 2020.
Volební model STEM pro březen 2020. | Foto: Aktuálně.cz

Vládní většina 105 hlasů

Procentní zisky stran ve volebním modelu ještě nevyjadřují konečný výsledek voleb. Ten vznikne až přepočítáním výsledků voleb v jednotlivých krajích na volební mandáty.

Podle něj by ANO získalo 88 křesel, Piráti 31, ODS 25, ČSSD 17, KSČM 15 a KDU-ČSL stejně jako SPD 12 mandátů. Současná koalice ANO a ČSSD by tak měla většinu 105 hlasů.

Při dotazu, zda se respondenti chtějí zúčastnit poslaneckých voleb, odpovědělo kladně 55 %, záporně 26 % a rozhodnuto podle vlastního vyjádření není 19 % dotázaných. Ochota účastnit se voleb je nižší než obvykle, uvádí STEM.

Průzkumu agentury STEM se zúčastnilo 1086 lidí starších 18 let. Statistická chyba činí kolem plus minus dvou procentních bodů u menších stran, u větších stran kolem plus minus tří procentních bodů.

 

Právě se děje

Další zprávy