Hlavy dál padají. Šťastný skončil jako šéf pražské ODS

Domácí Domácí
2. 12. 2011 17:23
Šťastný se neshodl s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Otřesy na pražské politické scéně mají další oběť. Na funkci předsedy vlivné pražské organizace Občanské demokratické strany rezignoval poslanec Boris Šťastný.

Stalo se tak po pátečním jednání lídrů pražské ODS s premiérem Petrem Nečasem.

Primátor hlavního města a první místopředseda pražské ODS Bohuslav Svoboda za ohlášenou rezignaci Šťastnému poděkoval a označil ji za státnické gesto. Novinářům řekl, že by nominaci na předsedu přijal.

Rezignace přišla týden po té, co Šťastný vyvolal hlasování o ukončení spolupráce ODS a ČSSD na pražském magistrátu a primátor Bohuslav Svoboda se bez jeho vědomí domluvil na koalici s TOP 09.

Sám Šťastný v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že se nyní hodlá soustředit na práci poslance. (Celý rozhovor naleznete zde.)

Bouře ve stranách

Šťastný tak následuje svého stranického kolegu - matadora pražské politiky - Rudolfa Blažka, který v úterý odstoupil s postu předsedy zastupitelů ODS.

Personální bouře se ale nedotýkají jen ODS, ale zasáhly například i dlouholetého pražského politika sociální demokracie Petra Hulínského. Ten rovněž v pátek podobně jako Šťastný po jednání se stranickými špičkami rezignoval na pozici předsedy pražské sociální demokracie.

Nová pražská vláda Svobodova křídla ODS s TOP 09 už tento týden stihla také razantně proměnit vedení a dozorčí orgány pražského dopravního podniku.

Otřásl se i dopravní podnik

Nejprve byli z dozorčí rady odvoláni Milan Richter, Dalibor Mlejnský, Marek Ječmének (všichni z ODS) a Antonín Weinert (ČSSD). Novými členy dozorčí rady DPP se vzápětí stalizastupitelé Jiří Nouza (TOP09) a Michal Štěpán (TOP09) a Karel Hanzlík (ODS).

V reakci na tento krok po pěti letech odstoupil z vedení DPP Martin Dvořák

"Můj odchod s tím částečně souvisí. S podobnými politickými tahy vždy přichází i znevěrohodňování manažerských pozic," uvedl.

Připravujeme podrobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy