Herečka Brožová poslankyní nebude, vzdala kandidaturu

Domácí Domácí
12. 6. 2009 10:40
Zdůvodnila to nemožností sloučit případnou práci ve sněmovně se závazky v divadle a jinde
Foto: Martina Machová

Praha - Kateřina Brožová, hvězda Pojišťovny štěstí, vzdala svoji kandidaturu za ČSSD do Poslanecké sněmovny.

Populární herečka a zpěvačka svoji rezignaci zdůvodnila tím, že nelze sloučit případnou práci ve sněmovně a profesionální závazky v divadle a jinde.

Jako první o tom informoval server Novinky.cz.

Brožová měla být jedničkou na sociálnědemokratické kandidátce za Teplice, dvojkou je pak hokejista Jiří Šlégr.

Nominace obou přitom prosazoval předseda ČSSD Jiří Paroubek, který má být lídrem krajské stranické kandidátky pro podzimní parlamentní volby.

"Jsem zklamaný, že nebude kandidovat," reagoval na informaci Paroubek. Ihned obvinil média, že stojí za odmítnutím Brožové. "Tlak médií mi připadal neslýchaný a hysterický. Média a část politické scény chtějí ČSSD prezentovat jako stranu, která není otevřena úspěšným lidem," prohlásil.

Doplnil, že Brožová s nimi bude dále spolupracovat při předvolební kampani. "Není vyloučeno, že v budoucnu se do politiky zapojí," připustil předseda socialistů.

Kritici nominace známé pop star její rozhodnutí vítají. Ne všichni sociální demokraté v ústeckém kraji totiž s kandidaturou Brožové souhlasili.

"Myslím, že si uvědomila situaci, která tady je a dokázala, že není takovou loutkou, jak ji media prezentují, a má vlastní rozum," komentoval zvrat Jaroslav Foldyna.

Odmítavé reakce vzbudil Paroubkův plán zejména u dlouholetých členů.

"Přijde mi zvláštní seskočit z pódia a stát se vrcholovým politikem," nedávno krčil rameny současný poslanec Vlastimil Aubrecht, kterého Brožová v boji o místo odsunula na páté místo kandidátky.

Foto: Martina Machová

"Je to můj osobní názor, ale myslím si, že v tomto případě by bylo vhodnější to, jak to dělá ODS. Dává tyto tváře na plakáty, ale neposílá je do práce," uvedl Aubrecht.

Jiřímu Paroubkovi ovšem zůstala mezi kandidáty ještě jedna celebrita, méně kontroverzní Jiří Šlégr. Stranická opozice ho vzala na milost, protože na rozdíl od Brožové z kraje pochází. 

„Budu pokračovat dál, rozhodnutí Kateřiny Brožové to nijak neovlivní," potvrdil Aktuálně.cz hokejista. Jestli její rezignací může sám získat, nechce odhadovat. „Vše bude záležet až na krajské konferenci," dodal.

O konečném pořadí na krajské kandidátce se bude rozhodovat 25. června v Teplicích na krajské konferenci ČSSD.

Na sestavování kandidátek pracují i ostatní politické strany v Ústeckém kraji. Chomutovská ODS jako svou jedničku na krajskou kandidátku navrhla primátorku Ivanu Řápkovou. Členové ODS v kraji jako o nejpravděpodobnějším lídrovi ale nejčastěji mluví o Petru Gandalovičovi.

 

Právě se děje

Další zprávy