Havel slavil, vítal zástupy gratulantů

ČTK
5. 10. 2006 13:15
Praha - Prvnímu polistopadovému prezidentovi je dnes 70. Na oslavu do někdejšího kostela sv. Anny v centru Prahy pozval včera několik stovek svých přátel.
Václav Havel převzal v Praze nejvyšší ukrajinské vyznamenání - řád řád knížete Jaroslava Mudryje.
Václav Havel převzal v Praze nejvyšší ukrajinské vyznamenání - řád řád knížete Jaroslava Mudryje. | Foto: Ondřej Besperát

Mezi hosty na oslavě narozenin byli herci, zpěváci, umělci, politici a další osobnosti známé především z televizních obrazovek.

"Chtěla jsem manželovi připravit malou oslavu s přáteli, ale netušili jsme, kolik těch přátel nakonec bude," řekla Dagmar Havlová.

Na oslavu Havlových sedmdesátin bylo rozesláno asi dva tisíce pozvánek. "Snad bude mít Václav radost, když se se všemi přáteli setká. To je také můj dárek," dodala Havlová.

Václav Havel dostal k ukrajinskému řádu i květiny.
Václav Havel dostal k ukrajinskému řádu i květiny. | Foto: Ondřej Besperát

Mezi prvními gratulanty byl například někdejší polský prezident Aleksander Kwaśniewski. Přišli také premiér Mirek Topolánek, někdejší ministři Pavel Rychetský či Jiří Dienstbier, zpěvák Karel Gott, jazzový instrumentalista Jiří Stivín nebo písničkář Jaroslav Hutka.

Nechyběli ani Havlovi nejbližší spolupracovníci. V kostele, který opravila nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 a který nyní nese označení Pražská křižovatka, byli očekáváni také britský spisovatel a dramatik Tom Stoppard a bývalý polský disident a novinář Adam Michnik.

Exprezident slaví 70.
Exprezident slaví 70. | Foto: Ondřej Besperát

Pozvánka zamířila rovněž na Pražský hrad, Havlův nástupce Václav Klaus se ale omluvil, protože je na služební cestě v Asii. Klaus proto poblahopřeje Havlovi později - na neděli ho pozval na oběd do letní rezidence hlavy státu, tedy na zámek v Lánech na Rakovnicku.

Ve čtvrtek, v den narozenin, bude Havel tradičně předávat cenu nadace Vize 97. Tentokrát ji obdrží polský sociolog Zygmunt Bauman.

Jubilant sbírá politická klišé ČTĚTE ZDE

O den později by měl Havel ve Slovenském národním divadle převzít čestný doktorát bratislavské Vysoké školy múzických umění a narozeniny oslaví i se slovenskými přáteli v některé z bratislavských restaurací.

 

Právě se děje

Další zprávy