Hádka o Lisabon ve sněmovně neskončila. Pokračuje dnes

Kateřina Eliášová, Eva Benešová
4. 2. 2009 0:01
ČSSD, lidovci a zelení pro Lisabon. ODS s komunisty ne
Hlasujme o Lisabonu dnes, vyzývají občanské demokraty partneři i ČSSD
Hlasujme o Lisabonu dnes, vyzývají občanské demokraty partneři i ČSSD | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ani v úterý  poslanci nedošli k rozhodnutí, jaký bude osud Lisabonské smlouvy. Zákonodárci o ní téměř pět hodin diskutovali, jednání ale přerušili do dnešního rána, kdy se debata rozjede v devět hodin nanovo.

Premiér Mirek Topolánek úterní jednání označil za přehlídku ztraceného času. Doufá, že se dnes podaří ODS prosadit její návrh odložit hlasování o evropské reformní smlouvě do 17. února.

Ladila se taktika

Ještě včera ráno se sešly poslanecké kluby a vyjednávaly o taktice. Socialisté, zelení a lidovci byli připraveni smlouvu ještě týž den schválit. Plány jim ale křížili komunisté a taky ODS.

Komunisté navrhli přerušit jednání o smlouvě do té doby, než se ve sněmovně začne projednávat jejich návrh o referendu k Lisabonské smlouvě. ODS zase navrhuje debatu přerušit do 17. února.

Dopoledne bylo ve znamení vyjednávání o podpoře důležité evropské smlouvy. Ve sněmovně se teď hodně sčítalo, Lisabon lze schválit pouze ústavní většinou, tedy 120 hlasy (byť existují i právní názory, že stačí pouze 101 hlas).

Nezdržujte, není důvod....

ČSSD, stejně jako strana zelených a ostatně i lidovci volají po schválení Lisabonu už delší dobu. "O ratifikaci chceme hlasovat ještě dnes. Odročování jsou pouze triky ODS," prohlásil po úterním jednání klubu rezolutně předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Ať pan Topolánek ukáže, zda je jeho evropanství jenom hrané."

Stejný postoj zastávají i zelení. Podle jejich šéfa Martina Bursíka není na co čekat. Případná úprava jednacího řádu, která má být součástí smlouvy, je podle něho jenom výmluva. "Může být bez problémů přijata až po ratifikaci," prohlásil.

Důležitý je však postoj nejsilnější vládní strany - ODS. Nejsilnější parlamentní strana ovšem trvá na schválení tzv. vázaného mandátu. "Opačným postupem by Parlament ČR vystavil ´bianco šek´ všem budoucím vládám, které by získaly možnost bez kontroly občanů předávat pravomoci na unijní úroveň," stojí v prohlášení partaje.

Občanští demokraté se ale na úterním jednání klubu dohodli, že své poslance nezavážou žádným postojem k Lisabonské smlouvě. Záleží tedy na každém z nich, zda smlouvu podpoří, nebo ne.

Topolánek: Hrozí pád vlády

Pokud by ODS schválení Lisabonské smlouvy podpořila, mohlo by to znamenat vážný rozkol ve straně. Část poslanců, kterým se reformní smlouva Evropské unie nelíbí, hrozí odchodem z klubu a taky z ODS. A například straničtí rebelové Juraj Raninec a Jan Schwippel by v případě schválení Lisabonu vážně uvažovali i o případné pomoci svrhnout vládu.

Topolánek si to uvědomuje, mluvil o tom i na jednání klubu.

"Pan předseda Topolánek toto riziko na jednání klubu popsal. Řekl, že může být vláda ohrožena tím, že se ODS štípne a může hrozit pád vlády. Poslanci ODS, kteří nesouhlasí s Lisabonskou smlouvou, totiž mohou hlasovat o případné nedůvěře vlády. Na klubu se nikdo z nich k tomu nevyjádřil," řekla Aktuálně.cz místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Východiskem by proto mohlo znamenat odložení hlasování. Topolánek může získat čas nespokojené poslance ještě uklidnit. A bude mít čas navíc.

Foto: Aktuálně.cz
Diskutujte: Máme schválit Lisabonskou smlouvu?
 

Právě se děje

Další zprávy