Grossův muž dostal naději, že se vrátí do politiky

Bronislav Pavlík Simona Holecová, Bronislav Pavlík
16. 6. 2009 12:40
Sociální demokraté zařadili Petra Ibla na páté místo pražské kandidátky. Uvnitř: Kdo už ve sněmovně nebude?
Obrázek z posledního sjezdu ČSSD: Lídr Petr Hulínský přijímá gratulaci od místopředsedy ČSSD Milana Urbana.
Obrázek z posledního sjezdu ČSSD: Lídr Petr Hulínský přijímá gratulaci od místopředsedy ČSSD Milana Urbana. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Podzimní předčasné volby, které se mají odehrát už za čtyři měsíce, mohou k moci vynést zpátky pravou ruku expremiéra Stanislava Grosse. Bývalého náměstka na vnitru Petra Ibla.

Ibl bude kandidovat v hlavním městě, kde ČSSD nasazuje jako lídra předsedu pražské organizace Petra Hulinského.

Na dalších místech za ním jsou poslanec Miroslav Svoboda a poslankyně Gabriela Kalábková.

Ibla, který byl nucen z politiky odejít kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům, zařadili pražští sociální demokraté na páté místo kandidátky

Z VŠ SNB na vnitro

Ibl se v roce 2000 stal 1. náměstkem Grosse na ministerstvu vnitra a jako absolvent totalitní Vysoké školy SNB měl potíže získat potřebnou bezpečnostní prověrku.

Jeho páté místo na kandidátce může znamenat, že bude do sněmovny zvolen. Z hlavního města se v roce 2006 dostalo do sněmovny šest kandidátů.

Ibl byl tehdy na jedenáctém místě, dostal 1077 preferenčních hlasů.

Naopak na spíše nevolitelná místa se v hlavním městě dostali dva matadoři sněmovní politiky. Poslanec Karel Šplíchal je na 17. místě a předseda Sdružení na ochranu nájemníků Stanislav Křeček ještě o místo níž.

Petr Ibl
Petr Ibl | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jejich šance na zvolení jsou spíše teoretické. Křeček však může věřit, že volby letos na podzim dopadnou stejně jako v roce 2006. Tehdy dostal od voličů 7,41 procenta (11 342) preferenčních hlasů, což by mu zajistilo zvolení i z vysokého čísla kandidátky.

Více preferenčních hlasů než Křeček dostal v roce 2006 z pražských sociálních demokratů pouze tehdejší lídr kandidátky David Rath.

Rath se ovšem nyní věnuje spravování Středočeského kraje, kde je hejtmanem. Jedničkou v regionu se má podle plánů ČSSD stát exministr průmyslu Milan Urban.

Jasno už je i o tom, kde bude za jedničku na kandidátce expremiér Mirek Topolánek. ODS pro něj vybrala jeden z nejhustěji obydlených krajů - Jihomoravský.

 

Právě se děje

Další zprávy