Gross: O radaru začala jednat ČSSD. A nevadil jí

Red Dom
23. 8. 2008 9:00
Bývalý předseda ČSSD výstavbu základny podporuje
Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Bývalý premiér a šéf sociální demokracie Stanislav Gross v sobotním rozhovoru pro Lidové noviny přiznal, že vláda ČSSD zahájila jednání o případném umístění amerického protiraketového radaru na území Česka.

"Pokud vím, tak ta debata začala již někdy zkraje roku 2000, 2001. V té době začaly první sondáže a v té době jsme tedy nedávali najevo, že je pro nás radar na našem území nepřijatelný," řekl Gross, který dodal, že osobně u jednání nebyl.

V rozhovoru rozvněž prohlásil, že výstavbu základny nyní podporuje. Současný předseda ČSSD Jiří Paroubek stavbu radaru odmítá.

"V dlouhodobém zájmu Česka je, abychom byli ve středu zájmů Spojených států. To znamená, aby tu byl umístěn radar. To by jen přispělo k většímu zájmu velkých hráčů o Česko. Chtělo by to chladnější hlavu. Kdybych měl možnost tuto věc více ovlivnit, patřil bych k těm, kteří budou zdůrazňovat pozitiva, která by výstavba radaru v ČR přinesla," prohlásil bývalý premiér Gross.

Výstavbu americké protiraketové základny na území Česka a Polska podporuje česká vláda, která už s Američany uzavřela o radaru dohodu. Tu však ještě musí schválit parlament.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy