Expert on-line k pádu vlády: V krizi je jen Čunek

sim
2. 11. 2007 16:35
Na otázky čtenářů odpovídal Jan Herzmann

Praha - Lidovecký šéf Jiří Čunek odchází po dalším skandálu z vlády. Sociální demokraté to mají za jasný důkaz vládní krize. Chtějí se pokusit vyvolat hlasování o důvěře v trojbarevného kabinetu Mirka Topolánka.

Je vláda opravdu v krizi? Může Čunkova demise položit kabinet? Co sledují sociální demokraté pokusem vládu položit? A může tento pokus vyjít?

V okamžiku, kdy se to na politické scéně "mele", jsme pro vás připravili on-line rozhovor s odborníkem, aby vám pomohl zorientovat se v situaci.

Jan Herzmann, ředitel společnosti Factum Invenio, která se zabývá průzkumy veřejného mínění, začal na otázky čtenářů Aktuálně.cz odpovídat v pátek ve 14:30. Jak vidí situaci? "S demisí bych nepočítal vůbec, vláda k tomu nemá žádný reálný důvod. Pochybuji i o tom, zda ČSSD vyvolá hlasování o důvěře vládě. Pokud ano, považuji za téměř jisté, že k vyslovení nedůvěry v Poslanecké sněmovně nedojde," řekl například.

Herzmann, který mimo jiné přednáší na VŠE, platí za respektovaného znalce veřejného mínění. Nejvíce lidí si jej asi spojuje s povolebními studii českých televizí, kde pravidelně vysvětluje volební výsledky a předvídá, jak se politické strany a jejich lídři zachovají.

Odpovězeno: 02. 11. | 14:41Autor: josef

Otázka: Jak může něco jako je Paroubek vyzývat
k demisi.

Jan Herzmann: Dobrý den, zdravím čtenáře Aktuálně.cz.
To nám ta debata pěkně začíná: "něco jako je Paroubek."
Vzpomínám si, že když jsme se ještě za doby existence železné opony scházeli s německými přáteli v Karlových Varech na dialozích různých skupin mírového hnutí, jedno z hlavních témat bývalo odstraňování obrazu nepřítele. A ejhle, tady je zase jeden nepřítel. Dokud se my voliči budeme dívat na politiky prizmatem sporu: "něco jako Paroubek versus Tupolánek", nedosáhneme ničeho lepšího, než že se politické strany budou mlátit po hlavách (zatím naštěstí jen obrazně), místo aby se věcně přely o nějaká řešení.
Zkuste si srovnat fakta:
a) stranu vedenou Jiřím Paroubkem volila v červnu 2006 skoro třetina zúčastněných voličů,
b) v demokracii má každý právo vyzývat vládu k demisi, nemusí k tomu být ani předsedou nějaké politické strany, ani poslancem a obecně ani politikem.
Vy máte stejně dobré právo vyzvat pana Paroubka třeba k tomu, aby odstoupil z funkce předsedy ČSSD. Označí-li vás za to někdo formulací: "něco jako Josef", já to - promiňte - budu považovat za hulvátství.

Odpovězeno: 02. 11. | 14:42Autor: eM

Otázka: Myslíte si, že nastane opět hrůzovláda CSSD a komunistů?

Jan Herzmann: Nemyslím. Po listopadu 1989 jsem žádnou hrůzovládu nezažil. Já osobně to nepamatuji, ale moje rodina hrůzovládu skutečně zažila a já bych tím slovem hodně šetřil.

Odpovězeno: 02. 11. | 14:43Autor: Jiří

Otázka: Jaký má smysl vyvolat hlasování o důvěře, když chybí potřebný počet hlasů, aby vláda padla?

Jan Herzmann: To je otázka do pranice. Myslím si, že jde o dvě věci. Především tím opozice vládní koalici zneklidňuje a tlačí do defenzívy, což je ve všech demokraciích za normální situace (tedy když nehrozí válka, nevypukly povodně apod.) jaksi zvykem. Vláda se musí soustředit na to, aby hlasování "ustála", a to jí brání soustředit se na kroky, které by se opozici nelíbily.
Druhým důvodem je politický marketing. Kolik médií by citovalo lídra opozice, kdyby řekl: "My teď počkáme a uvidíme." A kolik ho cituje, když zmíní hlasování o důvěře vládě?

Odpovězeno: 02. 11. | 14:49Autor: občan 99

Otázka: jaký je prosím Váš názor na životní úroveň, obyčejných lidí, kteří mají 2 děti, minimální mzdu, z toho min. 1 dítě na stř. škole(to je pouze příklad), od ledna 2008?? Myslíte, že není na čase, aby vláda byla pro národ a né obráceně??

Jan Herzmann: Omlouvám se, ale já nejsem odborník na sociální situaci rodin s dětmi a neumím posoudit, jaké konkrétně příjmy a jaká vydání má taková rodina teď a jaká bude mít po 1. lednu 2008. Možná to bude znít krutě, ale skutečné reformy teprve budou muset přijít, pokud nechceme své děti vystavit riziku obrovské krize, která by asi překonala tu z 30. let minulého století. Pokud se vám nelíbí, jak k tomu přistupuje tato vláda, volte jinou.

Odpovězeno: 02. 11. | 14:49Autor: Borůvková Dagmar

Otázka: Proč mluví ČSSD o vládní krizi? V krizi jsou podle mě lidovci? Nebo čtu tu zprávu špatně?

Jan Herzmann: Protože jako vedoucí opoziční strana celkem logicky využívá situace k oslabení pozic všech vládních stran. Podle mého názoru není ani KDU-ČSL opravdu v krizi, natožpak vláda. V politologii se důsledně odlišuje fungování institucí (v tomto případě politické strany a vláda) od pozice jednotlivců. V krizi je Jiří Čunek.

Odpovězeno: 02. 11. | 14:56Autor: Logoped

Otázka: myslíte si, že po tomhle skandálu jsou lidovci ještě volitelnou stranou?

Jan Herzmann: Před chvílí jsem napsal, že v krizi je Jiří Čunek, ne KDU-ČSL. Ta by se do krize dostala, kdyby nedokázala situaci vyřešit a nechala ji dál "vyhnívat". Pokud se v úterý (konečně) k věci postaví čelem a zvolí si jiné vedení, nemusí ji to z hlediska voličských preferencí nijak ohrozit. A možná ji to dokonce posílí - uvidíme, jak jednotná se představí.

Odpovězeno: 02. 11. | 14:57Autor: Jiří

Otázka: Že on se "chystá"další "samet" v režii oranžovomodré ,tak jako je tomu v mnoha "komunálech"....koho by jste volil Vy,jako expert,když občánkovi už je to vlastně jedno-viz vol.účast...díky.

Jan Herzmann: Připomínáte mi anekdotu z předlistopadových časů. U zkoušky z marxismu se ptali Joža: "Co víš o slovenském národním povstání?" A odpověď? "Nič presné, ale volačo sa hovorí."
Upřímně řečeno - já o přípravách velké (modrooranžové) koalice nic nevím a vzhledem k tomu, jaké vztahy panují mezi Mirkem Topolánkem a Jiřím Paroubkem, bych si na ni nevsadil ani zlámanou grešli. A koho volit, to vám neporadím - to už bych nebyl expertem na veřejné mínění, ale agentem některé strany.

Odpovězeno: 02. 11. | 14:58Autor: Tomáš

Otázka: Proč si máme myslet, že se najde někdo, kdo nemá z minulosti nějaký prohřešek, který se dá mediálně zpracovat do nepředstavitelné aféry?

Jan Herzmann: Protože slušní lidé ještě nevymřeli.

Odpovězeno: 02. 11. | 14:59Autor: Milan

Otázka: Zdravím, domníváte se, jestli vláda hlasování o důvěře ustojí, že v řádných volbách ztratí strany vládní koalice více hlasů, než kdyby byly za pár měsíců předčasné volby ? Děkuji

Jan Herzmann: Samotné hlasování o důvěře nebude mít na volební výsledek vládních stran ve volbách žádný vliv. A jak dopadnou volby v řádném termínu v roce 2010 si netroufám ani odhadovat - je to ještě za hodně dlouho. Kdo ví, co se do té doby "semele".

Odpovězeno: 02. 11. | 14:59Autor: Michal Najman

Otázka: Kdyby nyní byly předčasné volby, kdo by s největší pravděpodobností sestavoval vládu a s kým? Děkuji..

Jan Herzmann: Všechny renomované agentury se po delší době shodly, že volby by v současné době vyhrála ČSSD. Vládu by tedy sestavoval Jiří Paroubek a záleželo by především na něm a na jeho spolustranících, zda ji opřou o KSČM (třeba formou tiché podpory), o ODS (velká koalice) nebo o obě menší strany současné vládní koalice. Jenže to všechno platí podmíněně: zatím neběží volební kampaň.

Odpovězeno: 02. 11. | 15:14Autor: Jana

Otázka: Jak se vám líbí vláda lhářů, zkorumpovanců a tunelářů? Každý ví, že reformy se musí udělal, ale proč to mají odnést ti nejvíce zranitelní, mladé rodiny, rodinya s nizkými příjmy a důchodci?

Jan Herzmann: To jsou dvě otázky a já musím odpo vědět na každou zvlášť.
Vláda lhářů, zkorumpovanců a tunelářů se mi nelíbí bez ohledu na to, jaká stranická trička nosí.
Pokud jde o reformy, jsou-li skutečně hluboké, zpočátku je zpravidla "odnáší" tak 90 % obyvatel. Jsou-li skutečně dobré, v relativně krátké době se no naprosté většině z nich "vrátí" a "vyplatí". Podívejte se do Irska, do Finska nebo Estonska.
Současně musí reformy obsahovat nějakou pojistku pro ty, kteří by jimi trpěli nadmíru - v českých poměrech by se mohlo jednat především o osamělé rodiče s dětmi a seniory s nejnižšími příjmy. Myslet si, že jde reformy udělat tak, aby "bolely" jen bohaté, je bohužel naivní.

Odpovězeno: 02. 11. | 15:15Autor: petrof

Otázka: Ať ti oranžoví šmejdi nejdříve ukážou, že dokáží být konstruktivní opozicí. To by bylo spíše legitimní, než takovéhle výkřiky do tmy. Co o tom soudíte ??

Jan Herzmann: Soudím, že až budete své politické protivníky nazývat jinak než šmejdy, rád vám odpovím.

Odpovězeno: 02. 11. | 15:16Autor: Palat

Otázka: Myslíte si, že jestliže bude ODS dále spoléhat na KDU, SZ a Melčáka s Pohankou, tak se sama poškozuje? Nebylo by lepší spojit se s ČSSD a vytvořit do předčasných voleb Velkou koalici, nejvíce by to vyhovovalo asi V. Klausovi

Jan Herzmann: Historie učí, že velké koalice obvykle v následujících volbách poškodí oba své účastníky a nahrají stranám, které se na nich nepodílely. Je to proto, že obě strany velké koalice musí dělat velké kompromisy a nenaplní svůj volební program. Teď právě jsme ale možná v Německu svědky něčeho úplně jiného: jedna strana velké koalice posiluje (CDU/CSU), druhá oslabuje (SPD). Upřímně řečeno jsem rád, že nemusím Mirkovi Topolánkovi radit, zda má držet křehkou vládní většinu nebo nabídnout rámě Jiřímu Paroubkovi.

Odpovězeno: 02. 11. | 15:19Autor: pražák

Otázka: pane Herzmanne, dobrý den, myslím si jedno: a to, že by jiná alternativa vlády nebyla ani horší ani lepší, to každopádně

Jan Herzmann: Jedna anekdota z první poloviny 19. století se vypráví o Irech, kteří tradičně patří k univerzálním protivládním rebelům. Dublinský rodák Patrik si zažádal o vystěhování do USA a měl to štěstí, že dostal zelenou kartu. V New Yorku vystoupil z lodi, podal imigračnímu úředníkovi pas a ptá se: "Máte tu vládu?". "No samozřejmě," odpoví úředník. A Patrik na to: "Tak já jsem proti!"

Odpovězeno: 02. 11. | 15:20Autor: Morgast

Otázka: Dobrý den pane Herzmanne, jen bych s rád zeptal nakolik je nutné dle Vašeho odhadu počítat s rizikem demise současné vlády a vypsání předčasných voleb? Jsem si jist totiž, že ČSSD využije odchodu pana Čunka k hlasování o nedůvěře kabinetu. Děkuji za odpověď.

Jan Herzmann: S demisí bych nepočítal vůbec, vláda k tomu nemá žádný reálný důvod. Pochybuji i o tom, zda ČSSD vyvolá hlasování o důvěře vládě. Pokud ano, považuji za téměř jisté, že k vyslovení nedůvěry v Poslanecké sněmovně nedojde. Někoho tyto moje názory potěší, jiného zklamou, ale je to realita.

Odpovězeno: 02. 11. | 15:55Autor: Bobo

Otázka: Vůbec vás nepovažuji za odborníka,proč v této roli vystupujete?

Jan Herzmann: Protože jiní mne za něj považují. Ale beru na vědomí, že až vy budete organizovat on-line interview, pozvete si někoho jiného.

Odpovězeno: 02. 11. | 15:57Autor: bobr

Otázka: Souhlasíte s názorem, že pokles volebních preferencí ODS bude trvale pokračovat, zejména pak výrazný bude po realizaci reformních opatření s vážným dopadem na nejpotřebnější vrsty obyvatelstva?

Jan Herzmann: Nevím, jak vážný ten dopad na různé skupiny obyvatel bude - už na začátku tohoto interview jsem napsal, že nejsem expert na sociální otázky. Očekávám však, že nůžky podpory ODS a ČSSD se budou ještě několik měsíců rozevírat, tedy pokud se nestane něco zcela mimořádného. Teprve někdy v únoru nebo březnu si lidé uvědomí, jaký skutečný dopad měla reforma v jejich peněženkách. Pokud bude malý, pozice ODS se zotaví. Pokud skutečně u velké části lidí dojde k masivnímu zhoršení finanční situae, jak se mnozí obávají, trend rozevírání nůžek bude pokračovat i potom.

Odpovězeno: 02. 11. | 15:58Autor: StandaT

Otázka: Dobrý den.
1./Jsou nálady ve společnosti tak špatné pro současnou vládní koalici, jak to vypadá na diskusních fórech? Jaká je realita?
2./Je reálné, aby vznikla menšinová vláda (ODS sama nebo s jedním koaličním partnerem)?
Děkuji za odpovědi

Jan Herzmann: Vážení návštěvníci Aktuálně.cz, na webu visí ještě spousta zajímavých otázek, které jste mi poslali. Bohužel zůstanou nezodpovězené, protože se musím vrátit k plnění svých běžných pracovních povinností. Takže tahle odpověď bude poslední. Nálady ve společnosti jsou vůči vládě kritické skoro všude na světě a internetová komunita patří k těm nejkritičtějším. Celkově na tom ale vláda není až tak špatně, i když momentálně by předčasné volby vyhrála opozice. Menšinová vláda je za současné situace těžko myslitelná - ani KDU-ČSL, ani SZ nemají důvod z vlády odcházet a ODS jistě nebude nic podobného riskovat. Můj souromý názor je, že se dočkáme voleb v řádném termínu 2010.
Zdravím, Jan Herzmann

 

Právě se děje

Další zprávy