Exkluzivně: Klausovy poznámky z Bruselu

Adam Junek
17. 6. 2006 0:00
Brusel /Od našeho zpravodaje/ - Střízlivé jednání! Dvakrát podtrženo. Tak hodnotí v psaných poznámkách summit EU prezident. Uvnitř: GALERIE
Prezident na summitu ve společnosti německé kancléřky Angely Merkelové.
Prezident na summitu ve společnosti německé kancléřky Angely Merkelové. | Foto: Reuters

V útržkovitých glosách, které čeští novináři v Bruselu získali, se prezident zaměřuje nejvíce na problematiku migrace, kdy vyzývá ostatní státníky ke změně socioekonomického systému, tedy zejména sociálních výhod. Ty totiž podle něj přivádějí do Evropy nejvíce migrantů z Afriky.

Klaus: Nechci zavést chudobu!

"Chirac říká, že chci v Evropě zavést poverty (chudobu, pozn. redakce)," poznamenal si prezident patrně při tak zvaném "tour de table", kdy každá země má nárok na pětiminutový projev. "Já říkal, že chci měnit socio-ekonomický systém," glosuje Klaus.

  • PODÍVEJTE SE:
    Takhle píše prezident
Systematicky, v bodech a v angličtině - tak si prezident psal poznámky v době, kdy vystupovali předřečníci.
Systematicky, v bodech a v angličtině - tak si prezident psal poznámky v době, kdy vystupovali předřečníci. | Foto: repro Aktuálně.cz
Technicky je možné zvětšovat počet členů, fakticky je to složité, poznamenává si Klaus k rozšiřování EU.
Technicky je možné zvětšovat počet členů, fakticky je to složité, poznamenává si Klaus k rozšiřování EU. | Foto: repro Aktuálně.cz
I pořadí výroků je důležité, jak ukazují poznámky. Prezident pečlivě zvažoval, co říct nejdříve.
I pořadí výroků je důležité, jak ukazují poznámky. Prezident pečlivě zvažoval, co říct nejdříve. | Foto: repro Aktuálně.cz
Francouzský kolega Chirac nejspíš nepozorně poslouchal, nebo nepochopil slova Václav Klause.
Francouzský kolega Chirac nejspíš nepozorně poslouchal, nebo nepochopil slova Václav Klause. | Foto: repro Aktuálně.cz
Předseda Evropského parlamentu postupoval způsobem, jenž je Klausem označen za neoprávněný.
Předseda Evropského parlamentu postupoval způsobem, jenž je Klausem označen za neoprávněný. | Foto: repro Aktuálně.cz
Klaus se dívá na budoucnost EU střízlivěji než jiní státníci - a na summitu to znovu dával najevo.
Klaus se dívá na budoucnost EU střízlivěji než jiní státníci - a na summitu to znovu dával najevo. | Foto: Ondřej Besperát

Právě velký počet státníků činí jednání v Evropské radě trochu komplikovaným. Význam kuloárních dohadování tak stále stoupá.

"Většina věcí se předjednává předem obřím aparátem diplomatických misí. Předseda unie, nyní Wolfgang Schüssel, již před summitem osobně jedná nebo telefonicky hovoří s jednotlivými partnery o jejich postojích, aby byl schopen formulovat kompromisní návrh, který na jednání předloží," vysvětlil pro deník Aktuálně.cz český diplomatický zdroj.

Při málo kontroverzním summitu - jakým byla právě skončená schůzka v Bruselu - většinou žádná velká jednání mimo dosah ostatních neprobíhají. Jednání o finančních perspektivách či jiných závažných tématech bývají napínavější.

Před summitem je potřeba do zasedacích prostor nainstalovat vlajky...
Před summitem je potřeba do zasedacích prostor nainstalovat vlajky... | Foto: Reuters

Minulý prosinec tak například Tony Blair, jehož země tehdy unii předsedala, mluvil se svými protějšky i několikrát. Velké slovo dostaly nové země, jimž se britské škrty v rozpočtu pramálo zamlouvaly. "Hovořil jsem s Tonym Blairem několikrát, myslím, že dohoda je možná," tvrdil na první prosincové tiskové konferenci premiér Jiří Paroubek.

Náznaky na chodbách

Přidal i rozpravu se švédským předsedou vlády Göranem Perssonem: "Říkal mi: Víš platíme příliš mnoho, ale v zásadě jsme se přijeli dohodnout," tvrdil Paroubek.

"Právě takové náznaky jsou pro průběhy summitů klíčové. Čím více zemí se přikloní k nějaké dohodě, tím lépe se pak jedná se vzdorujícími o menších ústupcích," upozornil již citovaný zdroj.

Novináři se shlukují a uprostřed chumlu vykukuje hlava některého z euroúředníků. "Poláci se stále vzpírají, chtějí více peněz," hlásí. Maďarský novinář přidává, že dokud se vzpouzejí Poláci, budou jejich diplomaté zkoušet také dostat víc - osamoceni ale nezůstanou. Takže: Až Poláci kývnou, vzdají se.

K pravidlům společných schůzek státníků EU patří i skupinové, tzv. "family" foto.
K pravidlům společných schůzek státníků EU patří i skupinové, tzv. "family" foto. | Foto: Reuters

Při problematických jednáních se upouští od metody "tour de table". Jednání probíhají v debatě, nebo také bilaterálních rozhovorech.

Čekání na Německo

A pak na summitu může nastat překvapivý posun. O ten se například v prosinci postarala nová německá kancléřka Angela Merkelová.

Žena, pro niž je evropská politika a integrace prioritou, při přetahování o peníze všechny šokovala, když "položila na stůl" navýšení rozpočtu o deset miliard eur, z nichž největší částí mělo přispět Německo. Slavila tak první velký úspěch na mezinárodní scéně.

Zopakovat by ho mohla příští rok. Právě skončený summit ji totiž pověřil, aby příští jaro "nalinkovala" plán, jak zachránit euroústavu. Může se tak stát již na mimořádném summitu 25. března v Berlíně u příležitosti 50. výročí podpisu zakládajících Římských smluv.

 

Právě se děje

Další zprávy