Evropský parlament mění vedení, post může získat Vlasák

ČTK ČTK
12. 1. 2012 12:12
Místopředsednickou funkci od poloviny roku 2009 zastává Libor Rouček(ČSSD)
Evropský parlament
Evropský parlament | Foto: Reuters

Brusel - Evropský parlament příští týden čeká zásadní obměna předsednictva, která se dotkne i českých europoslanců. Šanci dostat se mezi místopředsedy sboru má Oldřich Vlasák z ODS.

Místopředsednický post, jichž je celkem 14, od poloviny roku 2009 zastává Libor Rouček (ČSSD).

Jeho setrvání ve funkci by ale vzhledem k rozložení sil v parlamentu a nepsaným dohodám bylo spíše překvapivé. Vlasáka chce do vedení parlamentu prosadit frakce Evropských konzervativců a reformistů (EKR).

Vlasák připustil, že s ohledem na pravidla a zvyklosti má jeho kandidatura velkou šanci na úspěch. Zároveň ale tvrdí, že výsledek nelze předjímat, protože hlasování se někdy může změnit v "neřízenou akci".

Vedení parlamentu, tedy předseda a místopředsedové, se mění už tradičně v půlce pětiletého mandátu. Souvisí to hlavně s rozdělením moci mezi dvě nejsilnější seskupení ve sboru, lidovce a socialisty. Post předsedy by tak pravděpodobně měl předat dosavadní šéf Polák Jerzy Buzek z lidovecké frakce německému kolegovi Martinu Schulzovi od socialistů.

"Podle dohody mezi nejsilnějšími politickými skupinami, evropskými lidovci a sociálními demokraty, tentokrát bude předseda parlamentu sociální demokrat Martin Schulz," řekl dosavadní místopředseda EP Libor Rouček, který je jako zástupce české ČSSD součástí socialistické frakce.

Česko už mělo dva místopředsedy

"Žádné volby v demokracii nejsou formalitou, i když je určitá dohoda mezi nejsilnějšími skupinami v Evropském parlamentu, tak nikde není psáno, že ten kandidát prostě musí být zvolen," dodal. Vzápětí ale podotkl, že je přesto přesvědčen, že nakonec vše proběhne podle očekávaného scénáře.

Právě Schulz by však mohl situaci trochu zkomplikovat. Mezi europoslanci patří k lidem, kteří u některých kolegů vzbuzují kontroverze. Je tak možné, že se mu i vzhledem k tomu, že vlastního kandidáta mají také liberálové a reformisté, nepodaří uspět hned v prvním kole.

"Jerzy Buzek ve své funkci obstál na výbornou a Polsku a celé střední Evropě učinil vynikající reklamu. Trochu se obávám, že v příštím období nás nebudou čekat v tomto ohledu ty nejlepší časy," podotkla lidovecká česká europoslankyně Zuzana Roithová, která patří do stejné frakce jako Buzek. Ten byl prvním předsedou EP z nových členských zemí Evropské unie.

Schulzovo očekávané zvolení ale bude mít dopad na množství místopředsedů EP za socialisty, jimž by se počet zmenšil ze čtyř na dva. Kvůli tomu by mohl být vyšachován Rouček, který mezi dvěma oficiálními kandidáty socialistů není. "Asi by šanci mít neměl," připustil i Vlasák. ČR mělo doposud dva místopředsedy Evropského parlamentu. Kromě Roučka byl prvním místopředsedou Miroslav Ouzký (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy