Důchody od ledna vzrostou o 330 korun, oznámil Nečas

red dom, ven
4. 9. 2008 16:35
Ministr sociálních věcí ohlásil valorizaci penzí
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Důchody se od ledna příštího roku zvýší o 330 korun.

Oznámil to ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Uvedl, že toto zvýšení kompenzuje růst mezd.

Ministr uvedl, že oproti letošnímu roku průměrný starobní důchod reálně vzroste o 3,4 procenta. Průměrná penze pak přesáhne magickou hranici deseti tisíc korun.

"Nebude to hned v lednu, ale jak budou do penze postupně přicházet lidé, kteří brali vyšší mzdy, dosáhne průměrný důchod na konci roku hodnoty 10 045 korun," uvedl Nečas na tiskové konferenci.

Průměrná výše starobního důchodu nyní činí 9616 korun.

Důchody neklesnou pod úroveň 40 procent mzdy

Výše průměrného starobního důchodu díky navýšení zůstane nad hranicí 40 procent průměrné hrubé mzdy. To byla také jedna z priorit, které si ministr Nečas stanovil. "Podíl důchodu vůči mzdě zůstane na úrovni letošního roku, tedy 40,2 procent," uvedl.

Foto: Ludvík Hradilek
Ministr Nečas o důchodové reformě:
Odpovědná ČSSD reformu nezruší

Důchody se v lednu pravidelně zvyšují podle toho, jak vysoká je inflace. Protože letos byl růst cen velmi rychlý, důchodci už dostali od srpna mimořádně 470 korun. V lednu se důchody zvedly o 350 korun a spolu se současným zvýšením jde podle Nečase o nejvyšší tempo zvyšování starobních důchodů od roku 1989.

Foto: Aktuálně.cz
Ekonom Daniel Münich:
Pozor, jde o peníze - o naše penze

Zvýšení důchodů od ledna 2009 znamená zvýšení výdajů o 11,1 miliardy korun. "Tyto výdaje jsou plně kryty příjmy z pojištění," ujistil Nečas.

Na reformu už nezbyde

V návrhu rozpočtové reformy z jara 2007 ale počítala vláda s tím, že letos za penze utratí 307 miliard. Mimořádná srpnová valorizace ovšem zvýšila očekávané výdaje na 311 miliard.

Odhad výdajů na důchody pro rok 2009 se během posledních dvanácti měsíců zvýšil z 326 na přibližně 337 miliard.

Ministr financí odhaduje příjmy z pojistného v příštím roce na 352 miliard. Další zvýšení výdajů o jedenáct miliard tak zlikviduje přebytek, který chtěla vláda využít na budoucí penzijní reformu. Místo patnácti miliard zůstanou na účtu ministerstva tři nebo čtyři miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy