Drábek odvolal náměstka Šišku, nahradil ho Kadlec

Domácí Domácí
2. 10. 2012 16:56
Pokud se prokáže Šiškova vina, ministr odstoupí
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) odvolal v úterý odpoledne svého prvního náměstka Vladimíra Šišku, kterého policie zadržela a obvinila z podplácení. Výkonem funkce pak pověřil šéfa svého kabinetu Zdeňka Kadlece.

"Pan ministr podepsal dnes odvolání prvního náměstka, jeho zastupováním pověřil ředitele kabinetu ministra," uvedla mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová

Ministr již dopoledne na mimořádném brífinku uvedl, že odstoupí, pokud se prokáže vina Vladimíra Šišky, kterého si na ministerstvo přivedl. 

Setkání s novináři svolal v reakci na pondělní obvinění svého náměstka z korupce. Do hledáčku policie se za stejný trestný čin dostal i ředitel odboru IT Milan Hojer.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej České televizi potvrdil, že u obou mužů podají návrh na vzetí do vazby. Důvody vazby odmítl specifikovat. K obvinění pouze řekl, že se v případu "jedná o způsob vyhlášení jedné veřejné zakázky".

Drábek: Šišku znám dlouho, věřím v jeho nevinu

"Jsem přesvědčen po devítileté intenzivní spolupráci s panem Šiškou, že se žádného protiprávního jednání nedopustil. Pokud by se však prokázala jeho vina, jsem připraven odstoupit," sdělil k obvinění ministr.

Drábek doplnil, že podle něj se Šiška trestného činu nedopustil, přesto jej odpoledne odvolal z funkce. Odvolání podle ministra platí po dobu vedení trestního řízení.

"Já v tuto chvíli nemám žádné jiné informace, než co bylo sděleno policií médiím. Pan Šiška byl obviněn z trestného činu podplacení. Nedokážu si příliš představit, jak první náměstek někoho podplácí, proč by ho měl podplácet, za jakým účelem. Trvám na stanovisku, že jakmile bude jednoznačné, že se takového činu dopustil, tak budu rezignovat na post ministra," dodal Drábek.

Neupřesnil však, co je tím rozhodujícím důkazem ani v jakém kroku procesu s náměstkem Šiškou by tak učinil.

Strana se za svého ministra postavila

Předsednictvo TOP 09 se postavilo za svého ministra. "Jsem přesvědčen o tom, že budeme stát za ním, a jsem přesvědčen o jeho nevině. Pokud by se situace vyvinula tak, že by se očividně prokázala vina, vyvodíme z toho konsekvence. Do té doby stojíme pevně za stávajícím panem ministrem," reagoval na Drábkovo rozhodnutí předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že předsednictvo strany vzalo Drábkovu informaci na vědomí, podporuje jej v jeho postoji a vyjadřuje mu plnou důvěru.

Na dotaz, zda toto obvinění může souviset s volbami, reagoval ministr financí opatrně. „Protože nevíme, z čeho jsou obviněni a co se stalo, nemůžeme si takovéto prohlášení dovolit," uvedl.

ČSSD: Chceme vyšetřovací komisi, audit a demisi

ČSSD chce zřídit vyšetřovací komisi, žádá audit pochybných zakázek na ministerstvu práce a sociálních věcí a požaduje rezignaci ministra Drábka.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc sdělil, že ministr a jeho náměstek podle informací sociálních demokratů utratili za pochybné IT zakázky 2,4 miliardy korun.

"Ministr Drábek nese odpovědnost o to vyšší, že se za náměstka Šišku několikrát zaručil, třeba po krachujícím systému vyplácení sociálních dávek. Ačkoliv tento systém nefungoval, vyplatil mu statisícovou odměnu," řekl Tejc a dodal: "Doufám, že pan premiér už míří na Hrad s návrhem na odvolání pana ministra."

 

Právě se děje

Další zprávy