Doma v Opavě propadl, teď má ODS spasit ve sněmovně

Tomáš Netočný
12. 5. 2011 6:10
Nový šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura odešel z místa primátora po těžké porážce
Poslanci ODS zvolili 11. května novým předsedou svého sněmovního klubu prvního místopředsedu frakce Zbyňka Stanjuru (vlevo). Na snímku Stanjura a předseda ODS Petr Nečas na tiskové konferenci po jednání klubu.
Poslanci ODS zvolili 11. května novým předsedou svého sněmovního klubu prvního místopředsedu frakce Zbyňka Stanjuru (vlevo). Na snímku Stanjura a předseda ODS Petr Nečas na tiskové konferenci po jednání klubu. | Foto: ČTK

Opava - U zjevně nespokojených voličů ve své Opavě bývalý primátor Zbyněk Stanjura loni v komunálních volbách jasně propadl a skončil v opozici.

Už ve sněmovních volbách si však předtím zajistil jiné místo v politice. Na kandidátce ODS v Moravskoslezském kraji se dostal do sněmovny a tam stoupá prudce vzhůru.

Nejdříve se neznámý politik z regionu stal prvním místopředsedou poslaneckého klubu ODS a teď už je ve sněmovně pro svou stranu hráčem s číslem 1.

V tajném hlasování, otevřeně podporován šéfem ODS Petrem Nečasem, vystřídal na postu předsedy poslaneckého klubu Petra Tluchoře.

Šéf regionálního sdružení ODS v Moravskoslezském kraji a člen výkonné rady, opavský a krajský zastupitel, poslanec sněmovny Zbyněk Stanjura se tak stal jedním z nejmocnějších lidí ve straně.

"Nejdříve se zdálo, že je pro politiku naprosto nepoužitelný," říká zkušený opavský novinář Günter Motýl. "Pak se z něj vyklubal obratný funkcionář, zákulisní hráč, který šel pomalu a vytrvale nahoru."

Divná pachuť u voličů

V letech 2002 až 2010 dával o sobě Zbyněk Stanjura voličům vědět v křesle primátora. V prvním volebním období v pravicové koalici, ve druhém už ve spolupráci občanských demokratů s ČSSD.

"Přišel jako čistý, nepopsaný list," vzpomíná novinář Motýl na Stanjurův vstup do primátorské funkce. "Teď tu ale po něm zůstala u voličů divná pachuť. Nezanechal dobrý dojem."

Opava je jedním z měst, kde dali voliči jasně najevo znechucení z vlády velké koalice ODS a ČSSD.

Kdo je Zbyněk Stanjura
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Kdo je Zbyněk Stanjura

  • Sedmačtyřicetiletý Stanjura byl za ODS zvolen poslancem v květnu 2010 v Moravskoslezském kraji. Stal se i prvním místopředsedou poslaneckého klubu občanských demokratů
  • Vystudoval Elektrotechnickou fakultu VUT v Brně
  • Je členem Hospodářského a Organizačního výboru
  • V letech 2002 až 2010 byl primátorem Opavy
  • V minulosti pracoval jako programátor Agroprojektu Opava a ředitel firmy ESKON, a.s. Vykonává funkci předsedy Euroregionu Silesia

Zatímco Stanjurova ODS skončila až třetí se čtrnácti procenty hlasů, dosud opoziční a malá SOS pro Opavu získala dvakrát tolik.

Vedení magistrátu s primátorem Stanjurou zřejmě doplatilo na spory vyvolávající nákupy a prodeje nemovitostí ve stovkách milionů korun, stejně jako na rozsáhlé investice do projektů, na které však město nemělo peníze a postupně se zadlužilo.

Pro letošní rok připravila Zbyňkem Stanjurou vedená Opava projekty za 500 až 600 milionů korun. To jsou investice jako za předchozí 4 roky dohromady.

Čas jsou peníze, říkal primátor

Nové zastupitelstvo teprve v březnu přijalo rozpočet, protože město muselo počkat, zda banky schválí stomilionový úvěr.

"Času pro čerpání prostředků z evropských fondů už moc nezbývá," obhajoval investice primátor Stanjura při jednáních zastupitelstva. "Musíme jednat, aby tam ty peníze nezůstaly."

Dříve opoziční kritička Zbyňka Stanjury a dnes první náměstkyně primátora Pavla Brady z SOS pro Opavu však pro Aktuálně.cz uvedla, že mohutné investice zadlužily město na mnoho let.

"Prosazoval investice za každou cenu. Rozjel tolik evropských projektů, že si Opava musela brát stále nové půjčky," říká náměstkyně Pavla Brady. "Pokud Petr Nečas míní vážně svůj záměr očistit ODS, tohle se mu teda nepovedlo."

Bude svorníkem, věří Nečas

Předseda ODS Nečas, který při volbě nového šéfa poslaneckého klubu Zbyňka Stanjuru podpořil, však bývalého opavského primátora označil za nesmírně kvalitního politika a především velmi kvalitního člověka.

"Nepochybuji o tom, že bude plnit základní úkol předsedy poslanců ODS, to je být svorníkem poslaneckého klubu," prohlásil Petr Nečas.

Mezi samotnými členy ODS v Moravskoslezském kraji taková jistota nepanuje. Několik členů strany oslovených redakcí Aktuálně.cz se shoduje v tom, že Stanjura je ve své straně respektovaný, ale neoblíbený.

"Postrkujeme ho sice pořád výš, ale nikdo ho tu nemá rád," uvedl jeden z členů oblastního sdružení ODS v Ostravě.

Sám svými slovy se Zbyněk Stanjura označuje za pragmatika. "Idea je jedna věc, praktická politika věc druhá," odpověděl v lednu Zbyněk Stanjura na otázku Aktuálně.cz, proč vedení strany nebrání na radnicích koalicím s ČSSD. "To bychom taky mohli všude skončit v opozici."

 

Právě se děje

Další zprávy