Dokument: Přečtěte si, co řekl nové vládě Topolánek

Domácí Domácí
7. 6. 2009 17:05
Plné znění projevu bývalého premiéra
Mirek Topolánek: Leccos se mi nelíbí, ale novou vládu podpoříme.
Mirek Topolánek: Leccos se mi nelíbí, ale novou vládu podpoříme. | Foto: Jan Langer

Dokument - Předseda bývalé nejsilnější vládní strany - ODS - a expremiér Mirek Topolánek se v neděli vyjádřil v Poslanecké sněmovně k žádosti dočasné vlády vedené Janem Fischerem o vyslovení důvěry. Přinášíme jeho projev v plném znění podle parlamentního stenozáznamu.

Dokument

"Pane předsedo Poslanecké sněmovny, pane předsedo vlády, vážená vládo, kolegyně, kolegové, poprvé v historii České republiky tu dnes žádá o důvěru vláda, která nemá jasný politický profil a nereprezentuje program žádné politické strany. Všichni víme, jak k této situaci došlo. Všichni víme, že jsme museli rychle najít řešení ve chvíli, kdy ti, kteří způsobili pád vlády, neměli v dané chvíli v ruce žádný plán jak dál, žádný plán jak dokončit české předsednictví v Evropské unii, žádný plán jak dospět k novému kabinetu, žádný plán jak co nejrychleji obnovit politickou stabilitu.

Jsem rád, že přes ostré souboje, kampaň a vyhrocenou atmosféru se nám podařilo najít dohodu. Jsem rád, že se nám to řešení podařilo najít rychle. Není to samozřejmě řešení, se kterým bych byl já nebo kdokoli jiný stoprocentně spokojený, ale je to řešení, které v dané chvíli a s kartami, které jsme měli v ruce, znamená minimalizaci negativních dopadů vládní krize na občany. A zejména je to řešení, které brání tomu, aby vládní krize přerostla v krizi ústavní.

Není to tedy řešení optimální, ale je to ze všech možných řešení to nejméně špatné. V každém případě je toto řešení nekonečněkrát lepší než neřešení, které by znamenalo protahování doby nestability a nestandardních kroků až do řádných voleb.

Nejdůležitějším prvkem tohoto řešení je dohoda na předčasných volbách, nyní již realizovaná příslušným ústavním zákonem o zkrácení volebního období sněmovny. Vláda, která dnes před nás předstupuje, je výsledkem a součástí tohoto řešení. Nic více, ale také nic méně.

Co znamená ono "nic více"? Znamená to, že toto není vláda s plnohodnotným mandátem v tom smyslu, že by disponovala relevantní silou ve sněmovně, o kterou by se mohla opřít. Nemá žádné své vládní poslance a při prosazování svých návrhů bude plně závislá na politickém vyjednávání se stranami. Rovněž není vládou, za kterou by jakákoli strana přebírala přímou odpovědnost.

Na druhé straně je tu ono nicméně. Tato vláda je výsledkem řešení dohodnutého třemi demokratickými politickými stranami a podporovaného dalšími poslanci čtvrté demokratické politické strany. To znamená, že nikdo z nás, kdo případně dnes vysloví této vládě důvěru, se nemůže zcela zbavit své odpovědnosti, a to odpovědnosti jak v pozitivním, tak v negativním slova smyslu.

Odpovědnost v pozitivním slova smyslu znamená, že poslanci, kteří dnes dají této vládě důvěru, se nemohou distancovat od případných excesů jejích členů, nemohou se tvářit, že se jich to netýká, zvláště pak nemohou dělat mrtvé brouky ti, kteří toho kterého konkrétního člena vlády nominovali.

Negativní odpovědnost pak znamená, že politické strany, které umožní této nestranické vládě vznik, by neměly nepřiměřeně zasahovat do jejích ústavních pravomocí. Zejména by neměly jejím prostřednictvím skrytě vést svou vlastní kampaň k předčasným sněmovním volbám.

Toto jsou tedy obecně pozitivní a negativní mantinely pro vyslovení důvěry této letní překlenovací či úřednické, či chcete-li Fischerově vládě.

Hned řeknu, co si pod ním představuji konkrétně. Musím říci, že pro mě je osobně velice těžké zvednout ruku pro vládu, jejímž ministrem vnitra je člověk, který bez mrknutí oka označí 60.000 mladých lidí jako nacisty. Ti mladí lidé přece neudělali nic jiného, než že spontánně vyjádřili svůj názor na předsedu jedné politické strany, konkrétně ČSSD. Jistě, někteří z nich mohli svůj postoj vyjádřit vhodnější formou. Forma tohoto protestu přerostla problém, který poznamenal negativně tuto kampaň a já jsem s formou vyslovil jednoznačný nesouhlas. Ale je nade vší pochybnost, že na názor mají plné právo. A ministr vnitra v demokratické zemi naopak nemá žádné právo zneužívat svého postavení k takovým nevybíravým, paušalizujícím a politicky účelovým atakům, které ve svém důsledku omezují svobodu vyjadřování. Vidím v tom snahu zastrašit lidi hrozbou nasazení policejní mašinerie, vidím v tom snahu je násilím donutit, aby si své názory příště nechali pro sebe. Vidím v tom pokračování neblahé politiky vlády, která nesmyslně brutálně rozehnala CzechTek. Toto vystoupení Martina Peciny skutečně považuji za velké selhání. A ačkoli jde o vládu nestraníků, sociální demokraté, kteří Martina Pecinu nominovali, se nemohou tvářit, že za toto selhání nenesou odpovědnost.

Stejně nepřijatelné jsou pro mě snahy ČSSD diktovat Fischerově vládě, co má udělat, případně za ně udělat. Jejich 27 podmínek zaslaných kabinetu ještě před sepsáním programového prohlášení je pro mě výrazem velkého pokrytectví a také zpupnosti. Nejde o nic jiného než o programové cíle připravené pro případnou spolupráci ČSSD a KSČM. Pokud tu z vůle voličů po předčasných volbách takový kabinet vznikne, nechť se těmito 27 podmínkami řídí. Tato vláda však není vládou ČSSD a tím méně KSČM. Není tu od toho, aby se stala nástrojem revanše za prohrané volby v roce 2006. Není tu proto, aby za ČSSD vedla její předvolební kampaň. Je tu proto, aby řešila malér, který způsobily ČSSD spolu s KSČM svou neodpovědností. A to dá hodně práce.

Tato vláda to vůbec nebude mít lehké. Musí řešit dopady ekonomické krize a hrozivý deficit státních financí. To by bylo velké sousto i pro kabinet se silným politickým mandátem. Přitom je Fischerova vláda zcela závislá na politických stranách. Věřím, že přesto tomuto tlaku nikdo nepodlehne. Dohodli jsme se na neutrální úřednické vládě, která dovede zemi k předčasným volbám, nikoli na loutkovém kabinetu, který bude za někoho dělat špinavou práci. Věřím, že jakýkoli diktát a tlaky odmítne nejenom premiér Fischer, všichni členové kabinetu, ale také lídři politických stran.

Původně jsem tu nechtěl mluvit tak ostře, ale okolnosti mě k tomu donutily. Jsme uprostřed velmi ostré kampaně k předčasným volbám a všimli jsme si jistě, jak ta kampaň vypadá. Považuji proto za nutné ještě před hlasováním o důvěře vládě jasně formulovat mantinely, které tuto důvěru podmiňují. Není to bianco šek, aby ministři mohli dělat cokoli s vědomím, že do předčasných voleb je už sotva někdo vystřídá. Není to ani výzva k tomu, aby ve snaze se zalíbit ministři podléhali účelovým a nesmyslným stranickým požadavkům, ať už přijdou z kterékoli strany. Občanští demokraté sami nekladou této vládě žádné podmínky kromě těch, které byly formulovány na počátku politických jednání, aby bez další ostudy dokončila úspěšně rozběhnuté české předsednictví v Evropské unii, aby řádně spravovala zemi do předčasných voleb, aby navrhla rozumný a v dané situaci maximálně realistický rozpočet. Ve všech těchto bodech jí nabízíme svou spolupráci bez předběžných požadavků. Jediné, co po ní budeme chtít, je, aby se vyvarovala excesů hrubě zasahujících do svobodné politické soutěže a aby nesloužila coby převodová páka předvolební mašinerie jakékoli strany.

Za ODS slibuji, že v žádném případě nebudeme tuto překlenovací vládu využívat k prosazování svých politických cílů kromě těch, na kterých bude široká shoda demokratických stran. Od vlády pak očekáváme, že uprostřed světové ekonomické krize se bude chovat nanejvýš odpovědně, bude šetrně hospodařit a nebude podléhat populistickým tlakům a zároveň že bude schopna zajistit udržení sociálních standardů i nezbytnou úroveň investic a v maximální možné míře podporovat české firmy a chránit česká pracovní místa. Očekáváme, že bude pokračovat v nastoupené cestě protikrizových opatření. Ostatně tak, jak to má napsáno ve svém programovém prohlášení a jak o tom mluvil premiér Fischer.

Jak jsem řekl, úřednická vláda to nebude mít lehké, jak objektivně, protože se musí vypořádat s dopady krize, tak subjektivně, protože bude muset odolávat neodpovědným požadavkům a pokusům levice zatáhnout ji do předvolební kampaně. Nicméně zatím na ní vidím většinový a upřímný záměr spravovat stát podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, bez ideologických předsudků a politických ambicí. V tomto smyslu se mi docela líbí snaha Jana Fischera rehabilitovat onen českým uším nehezky znějící termín "státní byrokrat", vrátit mu původní význam označující člověka, který loajálně, nadstranicky, pilně a efektivně vykonává svěřený úkol. Neodvažuji se prorokovat, do jaké míry se mu to podaří, ale je to směr, který ODS podpoří. Nic více, ale také nic méně.

Jak jsem řekl v úvodu, dnes nás o důvěru žádá první ryze nepolitická vláda v historii České republiky, tedy vláda, která nemá automaticky danou podporu vládních poslanců. Vidím zde důvody, proč jí důvěru nedat. Autoritářské vystupování ministra Peciny vůči mladým lidem, obavu, aby se tento kabinet nestal nástrojem agitace ČSSD. Na druhé straně jsou zde i důvody pro. Řada členů kabinetu na mne už nyní dělá velice dobrý dojem, spravují své resorty profesionálně a nestranně bez ohledu na to, kým byli nominováni. Nebudu je tu jmenovat, abych se vyhnul obvinění z politického známkování. A zásadním důvodem pro vládu samozřejmě je, že nic lepšího než Fischerův kabinet nemáme k dispozici. Dokonce ani nic jiného. Tři demokratické politické strany se na této vládě dohodli a nyní ji musí nechat vládnout. Chci věřit, že vláda úspěšné splní své úkoly, nenechá se zneužít v předvolební kampani a dovede nás v klidu k předčasným volbám. Občané potřebují vládu, která po příštích několik měsíců bude řešit jejich problémy, zejména dopady krize.

Programové prohlášení, které tu dnes přednesl premiér Fischer, je pro mě důkazem, že vláda si je plně vědoma vážnosti situace a hodlá pokračovat v protikrizové politice, že chce řádně dokončit české předsednictví, jak bylo naplánováno a započato, že má vůli být odpovědným hospodářem a nepodléhat populismu. Proto jí dnes dáme svou důvěru. Děkuji za pozornost."

 

Právě se děje

Další zprávy