Dohoda o úsporách padla. Schodek šplhá ke 166 mld.

Domácí Kateřina Eliášová, Domácí
24. 9. 2009 20:30
Sledovali jsme, jak poslanci vyjednávali o úsporách státních financí
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ještě ve středu večer to vypadalo, že se politici napříč spektrem dohodli na úpravě úsporného balíčku z pera ministra financí Eduarda Janoty, čtvrteční sněmovna ale ukázala, že dohody padly.

Poslanci přišli se svými pozměňovacími návrhy, které jsou nad rámec středečních dohod.

Janotou navrhovaná úspora ve výši 155, 3 miliardy je už minulostí. Poslanci svými dalšími návrhy nakonec docílí balíčku, který vládě umožní předložit rozpočet se schodkem až 166 miliard.

Hlasovat se bude v pátek. Ať už projdou jakékoliv změny, proti balíčku budou komunisté, ačkoliv pomohou ČSSD prosadit některé její pozměňovací návrhy.

ODS se ještě rozhodne, zda při hlasování odejde ze sálu, zdrží se nebo bude hlasovat proti. "Já osobně prosazuji, abychom se nezúčastnili tohoto hlasování," uvedl místopředseda ODS Petr Nečas. To v případě, že projdou právě úpravy jdoucí nad rámec středečních dohod.

Foto: Ludvík Hradilek

"Jsou návrhy, které jsou naprosto nehlasovatelné, jsou návrhy, se kterými nebudu souhlasit a je otázka, jak dopadne dohoda mezi ČSSD a ODS," zhodnotil průběh dnešního jednání sněmovny ministr financí Eduard Janota. Poslanci nakonec využili debatu o balíčku, kterou živě vysílala Česká televize, i k urážkám a hádkám.

"Ta nejhorší varianta je někde kolem 166 miliard, ta lepší je o 4,5 miliardy lehčí," spočítal Janota možné úspory i po zásahu poslanců. "Dostával sem hraběcí rady, jak má být můj balíček vybilancovaný. Mnozí poukazovali na to, že není. Balíček po jejich zásahu se stává ještě více nevybilancovaný," zlobil se ministr.

ODS se podařilo z balíku odstranit zamýšlenou druhou sazbu daně z příjmů, spolu s ČSSD prosadili zachování porodného ve výši 13 tisíc korun a také dávek na sociální služby. ČSSD nadto zamezila snížení rodičovského příspěvku o deset procent. Janota ve svém balíčku ruší některé z výhod, které se podařilo prosadit ČSSD v jejím protikrizovém balíčku přijatém před 14 dny. Socialisté jsou ale zásadně proti jeho zrušení.

Dění v dolní komoře parlamentu jsme sledovali online:


Prohlášení

Rozhodnutí

Zajímavost

19:08 - Poslanci odhlasovali přerušení schůze do pátku. V devět ráno začnou projednáváním balíčku ministra financí Eduarda Janoty.

19:00 - Podle komunisty Pavla Kováčika by se měly platy snížit všem vrcholným činitelům placeným ze státních peněz. Zahrnovat by to mělo i ředitele České televize či Českého rozhlasu. "Podtrhuji, že jde o vrcholné funkce, tudíž i vrcholné platy," řekl.

18:54 - Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák prokázal své herecké kvality. Předstoupil před sněmovnu a navrhl, aby byl každý týden popraven jeden poslanec. Jelikož má dolní komora parlamentu 200 členů, zabralo by to necelé čtyři roky

18:51 - Předseda Strany zelených Ondřej Liška navrhl, aby se platy ústavních činitelů snížily o osm procent.

18:40 - Sněmovna pokračuje ve schůzi. Na programu je jednání o snížení platů ústavních činitelů. Spor se vede o to, jak mzdy snížit - vláda navrhuje 4 %, opozice chce 20 %. Miroslav Kalousek navrhoval, aby jednání pokračovalo i po 19. hodině. To ovšem bylo zamítnuto.

18:39 - Poslanci po dlouhých hodinách hašteření předložili pozměňovací návrhy a přerušili jednání o Janotově balíčku do pátku 9:00.

17:39 - Jednání se takřka tradičně zvrhlo v hádky mezi levicí a pravicí. Politici se navzájem přou o to, kdo kdy zavinil vyšší deficit rozpočtu a debata ztratila jakýkoliv význam. "Kdo hospodaří s deficitem v době, kdy ekonomika roste pět procent, je hlupák," citoval Michal Doktor (ODS) někdejšího sociálnědemokratického premiéra Miloše Zemana. "Nejnižší schodek jsme měli v roce 2007 na základě rozpočtu Paroubkovy vlády," oponuje Bohuslav Sobotka (ČSSD).

16:50 - Poslanci využívají přímého přenosu v televizi ke svému zviditelnění. Stále vystupují s technickými a faktickými poznámkami. Aktuálně hovoří Vlasta Bohdalová z ČSSD, bojuje za platy učitelů. Zatím se však poslanci nedostali ani k tomu aby začali předkládat pozměňovací návrhy.

16:10 - "Je zkreslený obraz, že se tady všichni ohánějí jen výdajovou stránkou rozpočtu. Podle mě je třeba diskutovat i o příjmové straně, která může být reálně vyšší. Proto je nesmysl, aby premiér spojoval svou demisi s konkrétním číslem. Jestli to bude 163 nebo 166 miliard, bude velmi záviset i na reálném růstu," tvrdí další z "uchvatitelů" řečnického pultíku - místopředseda komunistů Jiří Dolejš.

15:50 - Přestaňme se chovat jako děti. V tomto smyslu promluvil šéf Zelených Ondřej Liška. "Všichni čekají, že schválíme rozpočet. My tu zatím mlátíme prázdnou slámu. Pojďme se věnovat skutečně rozpočtu," řekl.

15:38 - "Topolánkovu vládu jste nechtěli, vlastní vládu jste taky sestavit nechtěli. Do předčasných voleb jste také jít nechtěli, podpořit tento úsporný balíček také nechcete. Co tedy vlastně chcete?" dotázal se ČSSD poslanec TOP 09 Pavel Severa.

15:22 - "Jsme připraveni vložit svou autoritu do přesvědčování odborových centrál, že zájem České republiky má přednost před partiklárními zájmy té či oné profese," řekl plénu Miroslav Kalousek (TOP 09).

15:10 - Paroubek odmítá, že by ČSSD zvyšovala své požadavky. Místopředsedkyně sněmovny Němcová ho napomenula, že hovoří déle, než mu přísluší. Čas navíc ale nakonec dostal.

15:02 - Stínový ministr průmyslu za ČSSD Milan Urban Nečasovi vyčetl slova o tom, že jeho největším nepřítelem je deficit rozpočtu. Pro sociální demokracii je podle Urbana největším nepřítelem každé ztracené pracovní místo.

14:56 - Ze schůze se opět stává exhibice jednotlivých poslanců. Zdeněk Škromach (ČSSD) Nečasovo vystoupení označil za zbytečné. Opatření musejí mít i sociální rozměr, tvrdí.

14:54 - "K tomu, abyste si realizovali své plány, vyhrajte volby, dámy a pánové. Teď se chovejte státotvorně," řekl sociálním demokratům a komunistům exministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). "A nedělejte z tohoto návrhu trhací kalendář."

14:41 - "Nabízíme vám velmi bolestivé řešení udržení rovnováhy, ale za takových okolností nemůžete dát dohromady prorůstová a rovnovážná opatření," vzkázal levici, která v balíčku požaduje prorůstová opatření.

14:39 - Předsedu vlády rozezlila předchozí slova levicových poslanců. "Velmi jsem se vedl k tomu, abych v rozpravě nevystupoval," začal. "Jestliže jsem hovořil o balíčku, hovořil jsem o tom, že to je mix na straně příjmů, výdajů, zprava, zleva, nikomu se nebude líbit z hlediska politického," řekl Sobotkovi, Paroubkovi a Filipovi. "V jednom vám vláda mix přinést nemůže, protože neumí kvadraturu kruhu."

14:35 - Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda zopakoval návrh na zdanění hazardních her.

14:31 - Sobotkovy páteční návrhy podle něj měly rozpočtové dopady 38 miliard. "Není mi jedno, zda bude rozpočet mít schodek 155, nebo 190 miliard," řekl socialistovi Janota

14:29 - "Nemůžete tvrdit, že jsem s někým nejednal," obořil se na Sobotku ministr Janota. "Já jsem odpovědný za státní rozpočet, já jsem zodpovědný za to, abych předložil rozpočet, který projde ve sněmovně."

14:23 - Sobotka nařkl vládu Jana Fischera, že připravila tak nedokonalý balíček, protože nikdo z politiků nechce rozpočtové provizorium. "Podle balíčku si můžeme představit, jak bude vypadat návrh o státním rozpočtu."

14:07 - "Tento balíček zpomalí růst české ekonomiky v roce 2010," tvrdí. Vláda se podle něj příliš zaměřila na snížení schodku, ale už nehleděla na zavedení prorůstových opatření. "Počítá se škrty na výdajové straně, na zvyšování nepřímých daní." Ve sněmovně mu naslouchá několik málo poslanců.

14:06 - Schůze o rozpočtovém balíčku pokračuje. Slova se ujal místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

13:33 - "Pokud nedojde ke změnám parametrů včerejší dohody, je ODS ochotna návrh podpořit," tvrdí místopředsedkyně sněmovny za tuto stranu Miroslava Němcová. Podle Zaorálka v tom nebude problém. "Zítra dopoledne by se mohlo hlasovat," míní.

13:24 - "Věříme, že se blížíme dohodě," řekl České televizi místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. "Myslím, že stanovisko sociální demokracie je čitelné."

13:04 - Poslanci v jednacím sále dlouho nevydrželi. Po zhruba hodině a půl si vzali pauzu na oběd. Opět se sejdou ve 14:00. Diskuse se protahuje, zatím se ke slovu v obecné rozpravě dostali jen dva politici - Filip a Paroubek. Přihlášeno jich je nemálo dalších.

12:55 - Vláda dělá z Česka ráj pro bohaté, tvrdí šéf socialistů.

12:53 - Paroubek opět potvrdil svoji pověst řečníka. Hovoří už 20 minut a ani tentokrát nemíní vynechat kritiku vlády Mirka Topolánka, kterou svrhl před půl rokem. Snižování porodného či rodičovského příspěvku označuje za šetření na nesprávném místě.

12:40 - Česká republika se musí podle Paroubka vyrovnat hned s dvojí krizí. "Jako otevřená ekonomika krizi importovala," říká. Jedním dechem dodává, že další krizi způsobili Topolánek a spol., když zruinovali daňový systém a recesi ignorovali.

12:35 - Slova se ujímá předseda ČSSD Paroubek. Vyvrací Janotovo tvrzení o shodě tripartity. Cituje přitom svého stranického kolegu a odborového předáka Milana Štěcha.

12:29 - Vládou navrhovaný balíček by ubral nejvíce peněz rodičům malých dětí a státním zaměstnancům. Spočítejte si v kalkulačce Aktuálně.cz, jak by se tento původní návrh dotkl právě vás, pokud by prošel beze změn. Po středečních jednáních se nicméně zdá, že se škrty v rodičovském příspěvku či na porodném neuskuteční.

12:21 - "Jednání ukázalo, že se ODS nehodlá smířit s tím, že tady bude daňová diferenciace," hřímá předseda KSČM Vojtěch Filip. "Nezvýšit daně alespoň na evropskou úroveň těm, kteří neberou 100, ale skoro 200 tisíc, je výsměch lidem, kteří krizi nezavinili."

12:08 - Předsedu vlády vystřídal u řečnického pultíku ministr financí. I on vysvětluje zákonodárcům nezbytnost schválení úsporných opatření. Vyzdvihl mimo jiné nezvyklou vstřícnost odborů při jednání tripartity. Za schodek vyšší než 164 miliard nechce nést odpovědnost.

11:59 - Předkládáme úsporný plán jako jeden tisk, protože si myslíme, že jen tak má smysl, hájí Janotův plán Fischer. "Pokud se rozhodnete vládní návrh odmítnout, nebo ho razantně přepracovat, budu to považovat za výraz nedůvěry vládě. Jednejte ku prospěchu naší země."

11:51 - K poslancům hovoří premiér Jan Fischer. Janotův balíček označil za krabičku poslední záchrany. Pokud by nebyl přijat, bylo by nutné půjčovat si peníze od Mezinárodního měnového fondu.

11:40 - Ve sněmovně složili slib tři noví poslanci. Hlasování se tak nezúčastní například šéf ODS Mirek Topolánek, který se mandátu vzdal 15. září poté, co ČSSD smetla ze stolu dohodu o předčasných volbách.

11:17 - Předseda lidovců Cyril Svoboda na tiskové konferenci připustil, že na rozdíl od včerejška se od konečné dohody politici spíše vzdálili. "Uvidíme, jaký bude další vývoj, na naší pozici se nic nemění a jsme připraveni podpořit balíček, i když je to velmi bolestné."

Foto: Ludvík Hradilek

11:02 - "Jediná věc je rozporem a je to věc, na které my trváme. Týká se nezaměstnaných, je to součást našeho protikrizového balíčku, který jsme přijali, když jsme přehlasovali prezidentovo veto. Jinak dohoda spěje k tomu, že se dohodneme na společném pozměňovacím návrhu," vysvětlil předseda ČSSD.

11:01 - Po jednání klubu ČSSD nedokáže nikdo říci, co bude dál a jestli stále platí závěry politiků ze včerejší schůzky v Kramářově vile. "Myslím, že během dnešního jednání Poslanecké sněmovny nás čeká ještě několik schůzí klubu, tak abychom postupně ty věci projednali," řekl Bohuslav Sobotka.

10:45 - "Naznačili jsme naše mantinely," řekl Aktuálně.cz Paroubek. "To znamená zrušit ta snížení, která pan ministr financí navrhuje v oblasti rodinné politiky, dále u nezaměstnaných, a rádi bychom alespoň vyzvali vládu, aby hledala možnosti k tomu, aby se valorizovaly penze." Sociální demokracie pak podle něj navíc trvá na zachování celého protikrizového balíčku, který sněmovna schválila před týdnem přehlasováním veta prezidenta. ČSSD jde zejména o část věnující se podpoře v nezaměstnanosti.

10:32 - Ve sněmovně jednají předsedové stran a premiér Jan Fischer. Schůze by měla začít kolem jedenácté hodiny.

10:10 - ČSSD stupňuje požadavky. Předseda strany Jiří Paroubek oznámil, že nechce krácení podpor v nezaměstnanosti a omezení přídavků na děti.

10:01 - Schůze měla začít úderem desáté hodiny, ale zatím odstartovala jen formálně. Stále jedná vláda, a tak poslanci zůstávají na jednání klubů.

09:59 - Komunistům se nelíbí, že v Janotově balíčku nejsou žádná prorůstová opatření. Zároveň se přidali na stranu ČSSD, která požaduje snížení platů ústavních činitelů o 20 procent. "K návrhu budeme požadovat, aby vláda přijala takové úpravy, které umožňují podobný úsporný krok učinit na volených a jmenovaných funkcionářích krajů, obcí a měst," řekl šéf klubu KSČM Pavel Kováčik.

09:41 - Rovněž zelení hodlají podpořit dohodu z Kramářovy vily. Nabádají k dalším úsporám, například při stavbě silnic. Jsou o třicet procent dražší než jinde v Evropské unii, prohlásil šéf strany Ondřej Liška.

09:30 - ODS přistoupí na dohodu, kterou partajní šéfové uzavřeli ve středu. "Nepodpoříme žádné jiné návrhy," vyplývá z usnesení grémia strany.

 

Právě se děje

Další zprávy