Dohnala tu nechceme, rozhodli poslanci o šéfovi NKÚ

Domácí ČTK Domácí, ČTK
24. 2. 2011 15:29
Kontrolnímu výboru se nelíbí Dohnalova žaloba na sněmovnu v souvislosti s hospodařením NKÚ
František Dohnal, prezident NKÚ
František Dohnal, prezident NKÚ | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Konflikt mezi poslanci a prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františkem Dohnalem pokračuje.

Sněmovní kontrolní výbor ve čtvrtek rozhodl, že už nechce, aby jej při případném projednávání kontrolních závěrů šéf úřadu Dohnal navštěvoval.

Důvodem je žaloba, kterou NKÚ podal na sněmovnu a která má za cíl soudně poslancům znemožnit kontrolu hospodaření úřadu.

Část členů vedení úřadu se žalobou navíc nesouhlasí a chtějí se domoci slyšení u předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové.

"Já to v tuhle chvíli nevidím jinak, je to ústavní kolize," zdůvodnil svůj návrh předseda výboru Vojtěch Filip. Soudní spor s NKÚ vnímá jako poškozování ústavních orgánů a nechce ho stupňovat.

Pokud by někdy výbor projednával kontrolní závěry NKÚ, Dohnala by při nich nahrazovali vedoucí pracovníci zodpovědní za jednotlivé kontroly.

"Já jsem přesvědčen, že poté, co (Dohnal) podal žalobu na Poslaneckou sněmovnu, se musí Poslanecká sněmovna k tomu postavit nejen věcně, ale i politicky," řekl Filip novinářům. Za těchto okolností podle něj není možné projednávat kontrolní závěry úřadu. "My máme vlastních úkolů dostatek," podotkl.

Průzkum agentury STEM

  • Poprvé po dvou letech se zastavil pokles důvěry veřejnosti v Nejvyšší kontrolní úřad, nyní mu důvěřuje 54 procent lidí, to je o tři procentní body více než loni v září.
  • Naopak velká je trvale důvěra lidí v úřad ombudsmana a Českou obchodní inspekci (ČOI) - veřejnému ochránci práv důvěřuje osm lidí z deseti a ČOI skoro tři čtvrtiny lidí, vyplývá z průzkumu

Zdroj: ČTK

"Věřím v nezávislé a objektivní rozhodování soudu a až do jeho pravomocného rozhodnutí se k celému sporu nebudu vyjadřovat," reagoval prostřednictvím svého mluvčího prezident úřadu Dohnal.

Dohnalem vedený NKÚ zažaloval sněmovnu letos 12. ledna. Žádá od soudu, aby poslancům zarazil jejich snahu zkontrolovat hospodaření NKÚ na základě kontrolního řádu, tedy dokumentu, který výbor pro tento a podobné účely schválil. Dohnal trvá na tom, že na základě takto přijatého řádu, tedy usnesení výboru, není možné nařídit komukoli součinnost při kontrole, protože to lze jedině zákonem. A takovýto zákon podle něj neexistuje.

Podle Filipa je tato žaloba zmatečná, protože stát nemůže žalovat stát.

 

Právě se děje

Další zprávy