Dobešův úřad potvrdil, že chystá zakázky pro média

Domácí Domácí
23. 2. 2012 22:00
Ministerstvo škosltví se znovu vydává za evropskými penězi plánuje osvětu proti korupci
Bude to levnější, než se píše, vzkazují od ministra Dobeše.
Bude to levnější, než se píše, vzkazují od ministra Dobeše. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo školství potvrdilo, že v úřadu ministra Josefa Dobeše se připravuje další vzdělávací evropský projekt, z něhož by měly plynout miliony do zakázek pro média.   

Deník Insider v úterý napsal, že po fiasku, které v Bruselu utržily podobné projekty Okno (finanční gramotnost) a Sport (sportovní zdanost dětí) mělo vedení resortu na stole přípravu nového projektu, tentokrát zaměřeného na protikorupční osvětu.    

"Projekt se nachází teprve ve fázi projektového záměru - zapracovávají se tedy připomínky do pracovní verze," uvedl mluvčí ministerstva Hynek Jordán v reakci na tyto informace s tím, že chystaný plán nese název Antikor a nikoli Komkor, jak mu také v Dobešově úřadě říkají.

150 miliónů na korupci

Insider krom jiného o projektu napsal, že Antikor má rozpočet na 150 milionů (předtím Okno 580 milionů a Sport 650 milionů) a že se v něm více než z poloviny počítá se zakázakmi pro zdejší média zejména veřejnoprávní televize. 80 milionů mělo být podle Insideru investováno do výroby televizního seriálu s pracovním názvem "Krotitelé korupce".   

Celkovou částku projektu ve výši 150 milionů Dobešův mluvčí nerozporuje, jednotlivé částky v rozpočtu se ale podle něho změní.

"Nebyl ještě ani zahájen schvalovací proces. Je tedy velmi pravděpodobné, že oproti stávajícímu stavu může doznat změn," relativizuje tyto údaje Hynek Jordán.

Co zbývá zodpovědět

Vyvrací však například prvotní údaje o určení 80 milionů korun.

"Částka na audiovizuální pořady (plus další jiné aktivity) je velmi výrazně nižší - dosahuje cca 30 milionů korun a suma určená na zmiňovaný seriál dosahuje zhruba třetiny z těchto financí," informuje o stavu projektu.

Neříká ovšem, jak přesně bude utraceno celkem 88 milionů, jež jsou podle verze Insideru určeny v projektu pro osvětu široké veřejnosti. Kromě dvou televizních seriálů totiž verze projektu, o níž média informovala, zmiňuje ještě knihu, divadelní představení a interaktivní webové stránky.

Mlučí Dobešova úřadu pak míní, že nesouhlasí ani původně uvedená informace, že celkem 27 milionů budou inkasovat pracovníci ministerstva za vedení projektu a za přípravu protikorupční metodiky.

"Rozpočet pro vedení projektu je vyčíslen na cca třetinu uvedené částky," tvrdí mluvčí.

Projekt však podle první verze, s níž přišel Insider, budou řídit lidé z ministerstva za 12,5 milionu korun. Dalších 14,5 milionu je zde určeno na přípravu metodik a vzdělávacích programů. Z projektu zatím jednoznačně vyplývá, že tuto přípravu mají na starosti opět lidé z ministerstva.

Na hraně

Nový projekt ministerstva školství patří podobně jako jeho dva předchůdci k operačnímu programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

V něm má Česko čerpat 53 miliard korun, ale program je nyní pozastaven a premiér Nečas už nedávno po jednání s Josefem Dobešem přiznal, že jejich proplácení je ohroženo. 

Chyby přiznal i ministr školství, když například projekt Sport zastavil a řekl, že byl špatně připraven. "Nesplňoval kritéria, která jsou požadována pro evropské projekty," řekl ministr, jehož post ve vládě je i kvůli problematickému čerpání evropských peněz momentálně v ohrožení.

 

Právě se děje

Další zprávy