Dienstbier: Za útok na Klause může jeho štvavá kancelář

ČTK ČTK
2. 10. 2012 17:23
Jiří Dienstbier připomíná dlouhý seznam útoků a osočování z prezidentské kanceláře
Jiří Dienstbier, senátor za ČSSD a kandidát na prezidenta
Jiří Dienstbier, senátor za ČSSD a kandidát na prezidenta | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus by si měl pročíst "nekonečně dlouhý seznam útoků" na jednotlivce i skupiny, které z jeho kanceláře za posledních devět let zazněly, míní prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier.

V prohlášení tak reagoval na to, že prezident a lidé z Hradu z pátečního incidentu v Chrastavě na Liberecku viní "pisálky a rozeštvávače", tedy novináře, komentátory či spisovatele.

V pátek na prezidenta z bezprostřední blízkosti několikrát z airsoftové pistole vystřelil šestadvacetiletý muž. Klaus vyhledal ošetření kvůli lehkému zranění, rezignoval šéf jeho ochranky a Generální inspekce bezpečnostních sborů selhání bodyguardů dále vyšetřuje.

Mladý muž prohlásil, že chtěl upozornit na to, že politici nenaslouchají lidem, věc má za "zoufalý krok obyčejného člověka". Obviněn byl z výtržnictví a je stíhán na svobodě.

Klaus bezprostředně po incidentu poznamenal, že v nynější atmosféře jsou lidé "kýmsi rozeštváváni". Spolupracovníci z jeho okolí, například jeho tajemník Ladislav Jakl či kancléř Jiří Weigl, pak začali v médiích naznačovat, že mladík útočil v důsledku atmosféry, kterou vyvolávají protiklausovské texty a kritika hlavy státu. Zmínili se například o spisovateli Michalu Vieweghovi či publicistovi Martinu C. Putnovi.

"Ať už bylo novináři, komentátory či spisovateli řečeno nebo napsáno cokoliv, v tomto incidentu to nehrálo sebemenší roli," míní kandidát ČSSD na prezidenta. To, že Hrad z incidentu viní novináře či komentátory je podle Dienstbiera v souladu s praxí, která byla podle něj zavedena po roce 1998, "kdy jsou podobné události zneužívány k zastrašení svobodného tisku a nositelů kritických názorů v naší společnosti".

Podle Dienstbiera odpovědnost za své skutky nese vždy konkrétní člověk. Pokud bychom však přesto chtěli hledat nějaké obecné příčiny tohoto neomluvitelného činu, pak je na místě činit za něj zodpovědnými spíše ty, kdo byli posledních více než dvacet let u moci a svoji roli nezvládli, než svobodný a nezávislý tisk, dodal senátor ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy