Další spor v ODS: Bém se postavil proti Langerovu muži

Kateřina Eliášová, Markéta Chaloupská
2. 10. 2008 16:31
Praha chce, aby byl šéfa policie vybral konkurs
Pavel Bém
Pavel Bém | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Politici v ODS se veřejně pustili do dalšího sporu. Primátor hlavního města Pavel Bém se nepřímo postavil proti ministru vnitra Ivanu Langerovi.

Bém, mimo jiné i 1. místopředseda ODS, na dnešním mimořádném zasedání bezpečnostního výboru magistrátu řekl, že nesouhlasí se jmenováním Martina Červíčka do funkce nového šéfa pražských policistů. Chce Langerův úřad vyzvat, aby na toto místo vyhlásil  řádné výběrové řízení.

Červíčka policejní prezident Oldřich Martinů vybíral z pěti uchazečů. "Postupoval zcela v souladu se zákonem," řekl Aktuálně.cz mluvčí policejního prezidia David Kubalák.

Policejního prezidenta podpořil i sám Ivan Langer.

„Jmenování a výběr nového krajského ředitele je plně v kompetenci policejního prezidenta," uveld ve svém prohlášení a na adresu pražského primátora dodal: "Nepovažuji za možné, aby do personálních otázek policie a do obsazování policejních služebních míst zasahovala samospráva."

Jsou to silná slova

Postoj města k osobě šéfa republikové policie není obvyklý.

"V bezpečnostním výboru jsem zasedal léta a nikdy se nestalo, že bychom se takto tvrdě pustili do rozhodnutí policie. Když se jednalo o jmenování Vladislava Husáka nebo Petra Želáska, výbor to vždy vzal bez větších diskuzí na vědomí," říká například  místopředseda klubu zastupitelů hl. m. Prahy za ČSSD Miroslav Poche, který v bezpečnostním výboru dlouhodobě působil.

Proti primátoru Bémovi nedávno vystoupil veřejně v televizi premiér Mirek Topolánek. Uvedl, že Bém spolu s poslancem Vlastimilem Tlustým dlouhodobě pracují proti němu a proti projektu vládní trojkoalice.

Raketový vzestup

Martin Červíček byl dosud ředitelem dopravní policie. Povýšil tam poté, co se řízení ministerstva vnitra ujal právě Ivan Langer. Ve funkci nahradil Petra Želáska, který pražským policistům šéfoval od února 2006.

Kariérní postupu Martina Červíčka byl přímo raketový. Z vedoucího náchodské kriminálky se dostal na místo ve vedení dopravní policie. A jeho cesta nebyla přitom vůbec bez otazníků. Jako vedoucí okresní kriminálky původně nesplňoval podmínky, za nichž se mohl o místo ve vedení policie ucházet. "Kličkou" se mu ale post podařilo získat. A včera se stal šéfem pražských policistů.

 

Právě se děje

Další zprávy