ANO a ČSSD pokročily. Shodly se na rozpočtu

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 28. 11. 2013 23:48
Politici se dohodli také na urychleném prosazení zákona o státní službě.
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka.
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hnutí ANO a ČSSD chtějí do konce prosince navrhnout novelizaci zákona o státní službě. Zástupci stran to oznámili po čtvrtečním koaličním jednání.

"Nebudeme čekat na okamžik, kdy se nám podaří sestavit vládu. Chceme, aby zákon mohl začít platit už v první polovině roku 2014," dodal Bohuslav Sobotka.

Nad návrhem zákona se podle něj v příštích dnech sejdou straničtí experti. Partaje požádají o podporu i lidovce.

Shoda zavládla také v otázce státního rozpočtu. Ten chtějí poslanci schválit do konce roku v podobě, v jaké ho připravila Rusnokova vláda v demisi.

Rusnokův kabinet předložil rozpočet se schodkem 112 miliard korun. Vláda přitom počítá s ekonomickým růstem 1,3 procenta HDP.

To se nelíbí Andreji Babišovi. "Musíme odsouhlasit něco, s čím ne úplně souhlasíme. Je období, kdy stát mohl ušetřit. Budeme se snažit ve druhém čtení analyzovat jednotlivé položky a navrhnout úpravu," řekl k tomu Babiš.

Podle ČSSD je důležité vyhnout se rozpočtovému provizoriu a změny se mohou později vyřešit novelizací.

Strany se naopak stále neshodly v otázce progresivní a korporátní daně. "Daňové téma zcela uzavřeno nebylo. Výsledek není v takové podobě, abychom mohli říci, že už se tím nebudeme zabývat," přiznal Babiš po tříhodinovém jednání.

Důchodový pilíř zůstal nevyřešen

Podle Sobotky byla uzavřena oblast školství a zdravotnictví, dál se bude jednat o druhém důchodovém pilíři. Ten chtějí sociální demokraté rovnou zrušit, ANO doporučuje lepší propagaci. "V této otázce se blížíme k dohodě," uvedl Babiš.

Co se týče složení vlády, strany nijak nepokročily. Již dříve oznámily pouze dohodu na premiérovi pro sociální demokracii a křeslu ministra financí pro hnutí ANO. Není ani jasné, kolik která strana dostane křesel. Původně mělo ve vládě zasednout 6 ministrů za ČSSD, 6 za ANO a 3 za lidovce.

Nyní ovšem dvě větší strany uvažují o tom, že lidovcům přenechají pouze dvě křesla. Ti to označují za nedůstojné. Zástupci KDU-ČSL se jednání nezúčastní, schůzka všech tří stran se uskuteční až příští týden v pondělí.

 

Právě se děje

Další zprávy