Čunkův expert: Monitorovací systém je zastaralý a drahý

Petr Holub
13. 1. 2009 9:52
Rozhovor se zmocněncem končícího ministra

Praha - Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek opouští ministerstvo - mimo jiné proto, že má Česko problémy s čerpáním evropských dotací. 

Jedním z důvodů, proč Evropská komise zastavila platby České republice měla být podle informací LN bruselská návštěva IT odborníka Petra Hartmanna, který je od loňského května zmocněncem ministra Čunka pro Národní monitorovací systém.

Hartmann na dotaz Aktuálně.cz potvrdil, že systém pro účtování bruselských dotací skutečně kritizoval.

"Prezentace k monitorovacímu systému, která uskutečnila 17.12.2008 v Bruselu na generálním ředitelství Regio se týkala zhodnocení stavu současného monitorovacího systému, jeho omezení ve smyslu funkčním i způsobu nákupu v roce 2000. Kritizoval jsem tedy zejména právní a technické problémy současného monitorovacího systému.  Dále jsem v rámci prezentace navrhl řešení jak odstranit tyto nedostatky, které se při užívání systému projevily."

A.cz: Mohla přispět vaše prezentace k tomu, že Brusel zastavil posílání dotací českým žadatelům?

Není pravdou, nebo mi alespoň není známo, že na základě této kritiky by Evropská komise zastavila posílání plateb do České republiky.

A.cz: Udělají evropští experti v průběhu ledna audit českého monitorovacího systému?

Není mi znám termín, ve kterém by v lednu měl audit současného monitorovacího systému proběhnout ani zda má audit vůbec proběhnout.

A.cz: Co by se mělo na účtování evropských dotací změnit?

Současný monitorovací systém má zejména rezervy  v oblasti architektury aplikace, nástroje na řízení dat, náklady na správu a rozvoj systému a nároky na infrastrukturu. Celkově se dá říci, že současný monitorovací  systém je zastaralý a drahý na provoz, což jsou s právní vadou hlavní důvody pro připravovanou veřejnou zakázku na nový monitorovací systém

 

Právě se děje

Další zprávy