Čunek: O demisi v tuto chvíli opravdu neuvažuji

Jakub Antoš
8. 6. 2007 14:34
Rozhovor s vicepremiérem Jiřím Čunkem v den, kdy nastal zlom v jeho kauze
18. dubna 2007: Jiří Čunek, senátor, místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL na demonstraci na jeho podporu před Úřadem vlády. Na jaře neměl Čunek nic jisté.
18. dubna 2007: Jiří Čunek, senátor, místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL na demonstraci na jeho podporu před Úřadem vlády. Na jaře neměl Čunek nic jisté. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Aktuálně.cz: Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká dnes odvolala dozorujícího státního zástupce Radima Obsta z vašeho případu. Co si o tom myslíte?

- "To mi nepřísluší komentovat, je to věc nezávislého státního zastupitelství a právníků. Pokud vím, kromě jiného konstatovala nejvyšší státní zástupkyně věcnou nepříslušnost, podle níž měl státní zástupce skončit už k 10. únoru. To znamená, že Nejvyšší státní zastupitelství nemohlo nic jiného dělat."

Aktuálně.cz: ČSSD se rozhodla blokovat kvůli aktuálnímu vývoji vašeho případu jednání sněmovny. Neuvažujete o tom, že byste znovu přehodnotil své rozhodnutí, na čas z vlády odešel a po očištění se vrátil?

- "Opravdu ne. Zdá se, že ČSSD někdo šlápl na kuří oko. Dokonce mi jejich jednání v tuto chvíli naznačuje, že by to mohl být někdo právě z prostředí sociální demokracie, kdo případ ovlivňuje. Ale usuzuji tak pouze z jejich chování. Ten způsob komunikace, který zvolili, považuji za pohrdání sněmovnou a lidmi v tomto státě."

Aktuálně.cz: David Rath také v náznacích hovoří o možném ovlivňování, když nejvyšší státní zástupkyni jmenuje a odvolává vláda, ve které sedíte

- "Divím se, že to ČSSD politizuje. Pan Rath neví, co říká. Tam byly jasné právní důvody, kvůli nimž byl státní zástupce odvolán."

 

Právě se děje

Další zprávy