ČSSD se chystá na evropské volby a reformy ve straně

ČTK ČTK
14. 3. 2014 21:10
Po chabém vítězství ve sněmovních volbách se chce strana otevřít novým lidem i myšlenkám.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - ČSSD v pátek oficiálně předložila svou přihlášku k volbám do Evropského parlamentu. Po jednání předsednictva strany, které se věnovalo přípravě sociálních demokratů na volby a na vnitrostranické reformy, to novinářům oznámil její předseda a premiér Bohuslav Sobotka.

Eurovolebním lídrem sociálních demokratů je sociolog Jan Keller. Strana podle Sobotky bude chtít, aby stejně jako lídr i další kandidáti v rámci kampaně "byli co nejvíce mezi lidmi". Stejně jako při předchozích volbách tak bude sázet na kontaktní kampaň.

Vnitrostranickým reformám se má věnovat sobotní konference ČSSD v Praze, která bude rozdělena do čtyř sekcí. Bude se věnovat programové oblasti, činnosti odborného zázemí nebo změnám vnitřních pravidel v sociální demokracii včetně případných změn stanov.

"Byl bych rád, kdyby výstupem z této konference byly otázky pro vnitrostranické referendum," uvedl Sobotka.

Zopakoval, že cílem reformy je snaha posílit postavení strany ve společnosti a uchovat její vliv. ČSSD by se podle svého předsedy měla zaměřit také na to, jak lépe oslovit mladé voliče a střední vrstvy. "Chceme, aby se otevřela novým lidem a novým myšlenkám," uvedl Sobotka.

Předseda strany uvedl, že k motivům reformní konference patřila snaha pochopit výsledek loňských voleb do Poslanecké sněmovny. ČSSD je vyhrála, avšak s nejnižším dosaženým výsledkem a poměrně těsně před hnutím ANO Andreje Babiše, jehož popularita je podle průzkumů na vzestupu.

 

Právě se děje

Další zprávy