ČSSD jasně poráží ODS. V průzkumu vede o 15 procent

Pavel Baroch
21. 11. 2008 15:40
Druhá agentura potvrdila převahu sociální demokracie
Jiří Paroubek mluví k tisku.
Jiří Paroubek mluví k tisku. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Už druhá agentura veřejného mínění potvrdila jasnou převahu opoziční ČSSD nad vládní ODS.

Po Medianu zaznamenalo výrazný náskok sociální demokracie na svého hlavního politického rivala i Centrum pro výzkum veřejného mínění.

Pokud by se v listopadu konaly volby do sněmovny, sociálním demokratům by hodilo lístek od urny o zhruba 15 procent voličů více než občanským demokratům.

ČSSD by podle CVVM získala 43 procent voličů, ODS jen 27,5 procenta. Ostatní strany následují s velkým odstupem. KSČM by z 1084 dotázaných volilo 11,5 procenta lidí, KDU-ČSL osm procent a Stranu zelených 6,5 procenta občanů.

Podle agentury Median, která své výsledky veřejného mínění zveřejnila minulý týden, preferuje ČSSD více než 38 procent voličů, tedy o osm procent víc než ODS.

Foto: Ludvík Hradilek

ČSSD si polepšila o tři procenta

Oproti říjnovému průzkumu CVVM si sociální demokracie polepšila o další tři procenta. V říjnu by ČSSD volilo 40 procent dotázaných. Nárůst preferenčních hlasů opoziční sociální demokracie se ovšem oproti minulému měsíci zpomalil o polovinu. V září by ČSSD volilo 34 procent lidí.

Ještě méně v listopadu posílila ODS. Nejsilnější vládní straně, která prohrála krajské i senátní volby, od posledního průzkumu v říjnu přibylo jen procento příznivců.

K volbám by přišlo 65 procent lidí

Do volebních místností by podle aktuálního průzkumu CVVM přišlo 65 procent lidí, naopak 28 procent by nevolilo, ostatní dotázaní neví.

"Ze získaných dat vyplývá, že deklarovaná volební účast je v současné době zhruba stejná jako reálná účast v posledních parlamentních volbách v červnu 2006, kdy volilo 64,5 procenta lidí," uvedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění.

 

Právě se děje

Další zprávy