ČSSD: Gross nemá do strany zavřené dveře

Martina Machová Martina Machová
7. 1. 2011 11:43
Gross pozastavil členství a ČSSD chce prošetření celého případu
Stanislav Gross
Stanislav Gross | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Špičky sociální demokracie řešily případ privatizace severočeských dolů.

V té existuje podezření, že lidem z okolí bývalého předsedy ČSSD a premiéra Stanislava Grosse přistály na účtech v souvislosti s prodejem společnosti Mostecká uhelná milionové provize.

"Grémium vzalo na vědomí pozastavení členství Stanislava Grosse," řekl po jednání vedení sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Zbylí aktéři již nejsou nebo nikdy nebyli členy sociální demokracie, a proto se jimi grémium ani nezabývalo.

Špičky sociální demokracie rovněž podpořily Sobotkovo čtvrteční vyjádření, že ČSSD považujeme za nezbytné, aby bylo prošetřeno, zda v souvislosti s privatizací MUS došlo k porušení zákona či zda nebyl spáchán nějaký trestný čin.

Poté, co policie a státní zástupci ukončí ve věci šetření, Grossovi podle Sobotky nic nebrání v návratu do strany.

Že v případě řešení kauzy Mostecké uhelné panuje shoda napříč ČSSD, potvrzuje i Sobotkův protikandidát o post předsedy ČSSD jihomoravský hejtman Michal Hašek.

"Plně podporuji stanovisko politického grémia ČSSD, jež se zasadí o objektivní prošetření všech podezření souvisejících s privatizací Mostecké uhelné společnosti," zaslal v tiskové zprávě.

"Politické grémium ČSSD vzalo na vědomí žádost o přerušení členství v ČSSD Stanislava Grosse a předpokládá, že by se tímto způsobem zachoval jakýkoliv jiný sociální demokrat, aby nepoškozoval dobré jméno ČSSD," pokračoval.

Miliony na účet na Gibraltaru

Podle švýcarských detektivů a zdroje blízkého vrchnímu státnímu zastupitelství odešlo krátce po privatizaci dolů od kupce 46 procent akcií MUS, švýcarské firmy Investenergy, zhruba pět milionů dolarů (asi 170 milionů Kč) na účet firmy Torrence Trading na Gibraltaru.

Důvodem platby byla údajně provize za prodej. Celková kupní cena byla 650 milionů korun, provize tedy činila 27 procent.

K provizi měl přístup Grossův přítel, zbrojař Pavel Musela, který peníze vyzvedl spolu s dalšími lidmi z Grossova okolí.

V případu figuruje rovněž Jiří Martínek, který byl podle MfD Grossovým poradcem a pro ČSSD zajišťoval kampaně a marketing společně s pozdějším poslancem za sociální demokracii Antonínem Sýkorou a jeho synem Robertem.

 

Právě se děje

Další zprávy