ČSSD chce rušit zdravotnické poplatky, KDU je proti

ČTK ČTK
22. 11. 2013 12:39
Vyjednávači stran se shodli pouze na zachování poplatků za pobyt v nemocnici.
Z ÚV ČSSD na Žižkově.
Z ÚV ČSSD na Žižkově. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Experti ČSSD a KDU-ČSL se na čtvrtečním jednání neshodli na rušení zdravotnických poplatků. Lidovci nesouhlasí se zrušením poplatků za recept a návštěvu lékaře, obávají se, že by zdravotnictví přišlo o miliardy korun.

Obě strany ale souhlasí se zachováním poplatku za pobyt v nemocnici. Řekla místopředsedkyně KDU-ČSL Zuzana Roithová a stínový ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček.

Podle Němečka se týmy na jednání, které trvalo do pozdních nočních hodin, shodly na většině zdravotnického programu, jediným sporným bodem jsou poplatky.

"Stihli jsme projednat všechny body, které jsou v programu obou stran. Je to asi 50 témat, na 49 bodech jsme se shodli," řekl Němeček. Obě strany podle Roithové souhlasí například s lepší kontrolou finančních toků ve zdravotnictví.

Kde se bude platit?

Rozdílný názor ale strany mají na rušení zdravotnických poplatků. ČSSD by ráda zrušila všechny kromě poplatku za pobyt v nemocnici, který by měl být podle Němečka omezen maximálně na 60 korun a 30 dní v roce.

Lidovci by rádi zachovali i poplatek za recepty a návštěvu lékaře. "Zrušení přinese výpadek 5,5 miliardy korun a ČSSD neřekla, kde ty peníze sežene," řekla Roithová.

Problematiku zdravotnických poplatků tak budou muset řešit hlavní vyjednávači.

Už ve středu se sešli experti ČSSD a KDU-ČSL pro oblast rozpočtu a daní. Shodli se na zavedení daňové progrese u fyzických osob, s níž ale nesouhlasí další člen možné vládní koalice, hnutí ANO.

Rozdílné názory ale mají sociální a křesťanští demokraté například na návrh ČSSD na zvýšení firemních daní a na návrh KDU-ČSL na zvýšení daňového bonusu na děti.

 

Právě se děje

Další zprávy