ČSSD chce kvůli plzeňským právům zřídit komisi

Domácí Domácí
12. 10. 2009 12:55
Jiří Paroubek vyzval vládu, aby prověřila své právní posudky
Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Rektor západočeské univerzity Josef Průša by měl rezignovat na svou funkci, navrhují sociální demokraté.

V případě skandálu tamní právnické fakulty totiž podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka selhala kontrolní funkce vedení univerzity a rektor, přestože je členem ČSSD, by měl přijmout morální zodpovědnost.

Paroubek také vyzval vládu a premiéra Jana Fischera, aby nechal prověřit expertizy právníků z plzeňské fakulty a také z Ústavu státu a práva ČSAV, který má s nimi být propojen.

"Premiér ČR by měl také pozastavit všechna řízení, která se opírají o dotčená stanoviska např. v zakázce o řešení tzv. ekologických škod," řekl šéf ČSSD.

Sociální demokraté také na nejbližším zasedání Poslanecké sněmovny navrhnou vytvoření vyšetřovací komise k celému případu.

Buzková nic nepodnikla

Jak zjistili reportéři Aktuálně.cz, o problémech na plzeňské právnické fakultě se ministerstvo školství dozvědělo už před třemi lety.

Státní zastupitelství se tehdy úřadu dotázalo na podezřelé okolnosti studia konkurzního správce Harangozza, obžalovaného v souvislosti s kauzou zmanipulovaných konkurzů soudce Berky. Správce fakultu absolvoval za dva měsíce.

Ministerstvo ale tehdy proti škole nepodniklo žádné kroky.

V té době vedla resort Petra Buzková (ČSSD). Na plzeňské fakultě získal titul JUDr. její spolustraník Stanislav Gross či mediální expert sociálních demokratů Petr Dimun.

 

Právě se děje

Další zprávy