Charles Peake: Pomáhám své ženě jako každý partner

Tereza Šídlová
9. 5. 2012 19:03
Vicepremiérka Peake už ale odmítla jejich vzájemnou spolupráci ve straně LIDEM
Charles Peake na archivní oficiální firemní fotce z doby, kdy ještě vedl společnost Czech On Line (VOLNÝ.CZ)
Charles Peake na archivní oficiální firemní fotce z doby, kdy ještě vedl společnost Czech On Line (VOLNÝ.CZ) | Foto: http://sluzby.volny.cz

Praha - Vicepremiérka pro boj s korupcí a šéfka platformy LIDEM Karolína Peake nechce, aby jí její manžel, zkušený byznysman Charles pomáhal při budování nové politické strany.

Jejich manželsko-politická spolupráce prý skončila nákupem internetové domény pro platformu LIDEM, jejíž hlasy drží při životě vládu Petra Nečase.

Aktuálně.cz však Charles Peake, Australan s čínskými a českými kořeny, ještě v pondělí v e-mailovém rozhovoru popsal, že je připraven straně poskytnout poradenství zdarma a do budoucna nevyloučil ani další finanční dary.

"Jsem připraven poskytnout pomoc a rady, jaké budou potřeba. Je to malá strana a v počátcích bude potřebovat každou pomoc, která bude zdarma," napsal v e-mailovém rozhovoru s Aktuálně.cz Charles Peake, který se dnes podle mediálních vyjádření věnuje hlavně rodině, v níž manželé vychovávají dva syny. 

Se svou manželkou si tak pouze vyměnili role. Na přelomu tisíciletí, když vedl firmu Czech On Line, byl on tím "mocným" a pracovně vytíženým a ona v domácnosti se dvěma malými syny. Ve firmě, která nabízela telekomunikační služby a provozovala portál Volný.cz, pracoval tehdy jako manažer i bratr Karolíny Peake, Jakub.

Moje nedokonalá čeština

V nedávné minulosti přitom už Peakeovi v jedné politické straně pracovali bok po boku. Krátce před odchodem Karolíny Peake z Věcí veřejných se její muž stal šéfem volební kampaně tehdy ještě nejmenší vládní strany. Společně však také ze strany odešli.

Po svém osamostatnění se od Víta Bárty ale vicepremiérka otočila i v této záležitosti. Nechci rodinný podnik, uvedla začátkem týdne, a to i s narážkou na manžele Víta Bártu a Kateřinu Klasnovou v čele VV.

Přímé zapojení do politiky ale Charles Peake odmítal rovnou. Prý kvůli nedokonalé znalosti češtiny.

"Neplánuji mít ve straně nějakou funkci, protože moje čeština není dost dobrá na to, abych se mohl orientovat v nuancích politického života. Pomohu své ženě, jakkoli bude potřebovat, ale předpokládám, že každý partner by jednal stejně," dodal Charles Peake.

V minulosti pracoval na několika manažerských pozicích, například v CitiBank, Commerzbank, v minulosti také vedl firmu Czech On Line, která provozovala webový portál Volny.cz. Podle informací z médií také obchoduje s realitami.

Zkušenosti s doménami

Foto: Ludvík Hradilek

Právě kvůli úspěšné kariéře a vydělaným penězům v soukromé sféře se o Peakeovi mluvilo jako o budoucím sponzorovi strany LIDEM.

Tento předpoklad posílil poté, co se ukázalo, že to byl právě Charles Peake, kdo koupil internetovou doménu lidem.cz a daroval ji vznikající straně.

„Pomohl jsem jim doménu koupit, protože mám v této oblasti zkušenosti a vznikající strana zatím nemůže vstupovat do smluvních vztahů sama za sebe," říká Charles Peake.

Do budoucna nevyloučil ani další investice do politické platformy své manželky.

"V tuto chvíli neplánuji do projektu dát více peněz, ale uvidíme, jak to bude v budoucnu," řekl také.

Překážka manželství

Karolína Peake nicméně ve stejný den, kdy Charles Peake odpovídal na dotazy Aktuálně.cz, tedy v pondělí v ČT uvedla, že se spolupráci s manželem hodlá vyhýbat.

"Byla bych velmi nerada, aby manželovo působení ve straně zapříčinilo dojem, že se jedná o rodinný podnik," uvedla Peake v pořadu ČT.

Podle Peake strana jakoukoli práci zdarma sice vítá, protože nemá mnoho financí, ale spolupracovat s manželem nechce.

"Zkrátka naše manželství je pro to překážkou," vysvětlila svůj postoj.

Manželé Peakovi se vzali v roce 1999, seznámili se na prázdninové škole, kde dnešní vicepremiérka učila češtinu pro cizince.

 

Právě se děje

Další zprávy