Česko má historicky první hejtmanku: Miladu Emmerovou

Michal Pavec
14. 11. 2008 13:06
Bývalá ministryně zdravotnictví povede Plzeňský kraj
Milada Emmerová
Milada Emmerová | Foto: ČSSD

Plzeň - Dosud žádná žena nestanula v Česku v čele krajské vlády. Do dneška.

Lékařka a bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová byla zvolena historicky první hejtmankou - v příštích čtyřech letech povede Plzeňský kraj.

"Jsem na to pyšná, občané mi dali nejvíc preferenčních hlasů ze všech kandidátů. Ale cítím především odpovědnost, která mi brání v tom, abych chodila s nosem nahoru," řekla deníku Aktuálně.cz nová plzeňská hejtmanka.

Jednička kandidátky ČSSD povede region s tichou podporou komunistů. Otěže Plzeňského kraje přebírá po osmileté vládě občanských demokratů.

O jejím zvolení rozhodlo 29 zastupitelů ze 45, kteří se sešli na ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva. Získala tak podle dohody hlasy sociálních demokratů a komunistů.

Obě levicové strany se definitivně dohodly minulý pátek. Komunisté budou podle předsedy krajského sdružení ČSSD Václava Votavy opoziční stranou, která bude však k radě tolerantnější.

U bodů, kde ČSSD u KSČM podporu nezíská, se bude snažit domluvit s opoziční ODS a Koalicí pro Plzeňský kraj (KPP).

ODS odmítla vládnout s komunisty

S těmito stranami se sociální demokraté pokoušeli dohodnout na duhové koalici, v níž by zasedla všechna čtyři politická uskupení, která voliči do zastupitelstva zvolili - tedy včetně KSČM. Takovou variantu ale občanští demokraté i KPP odmítli.

Lídr kandidátky ODS Pavel Rödl v čele kraje nezasedne. Zůstává ale plzeňským primátorem
Lídr kandidátky ODS Pavel Rödl v čele kraje nezasedne. Zůstává ale plzeňským primátorem | Foto: Ondřej Besperát

V úvahu nepřipadala ani velká koalice s ČSSD.

Poté, co se občanští demokraté s ČSSD neshodli ani na vládě, kde by dvě největší strany zasedly společně s Koalicí pro Plzeňský kraj, přišlo na řadu nejpravděpodobnější řešení - jednobarevná krajská rada ČSSD s tichou podporou KSČM.

"Bylo evidentní, že jednání směřují k dohodě ČSSD a KSČM," myslí si šéf klubu zastupitelů ODS Vladislav Vilímec. Spojenectví levicových stran pochopitelně nevítá. "Je to politováníhodné. Znamená to velký průlom, který ale nebude výhodný pro občany," řekl Aktuálně.cz.

Nelíbí se mu například, že krajská ČSSD přenáší na půdu kraje celostátní politická témata, jako je budování americké radarové základny v Brdech nebo zdravotnické poplatky.

Největší problém? Chybějící lůžka

Kdo je Milada Emmerová

  • Narodila se v roce 1944 v Plzni
  • Vystudovala lékařskou fakultu v Plzni
  • Byla členkou KSČ, předsedala závodní organizaci plzeňské fakultní nemocnice
  • V roce 1994 vstoupila do ČSSD, za níž se stala poslankyní a následně i ministryní zdravotnictví
  • Do vlády Stanislava Grose nastoupila v srpnu 2004. Pokračovala i v kabinetu Jiřího Paroubka, který ji ale v říjnu 2005 odvolal 
  • V roce 2004 neúspěšně kandidovala do senátu

Na novou hejtmanku Miladu Emmerovou ale čeká i celá řada regionálních problémů. Osobně se chce hlavně zaměřit na oblasti sociálních věcí a zdravotnictví.

"Chceme si nejprve nechat vypracovat hloubkovou analýzu, která bude odrazovým můstkem pro další kroky ve zdravotnictví," řekla deníku Aktuálně.cz.

Musí se vypořádat zejména s akutním nedostatkem zdravotnických lůžek v kraji. V tomto ohledu je na tom plzeňský region nejhůře v celé republice.

"Je to tak. Lůžková zařízení máme jen v pěti ze sedmi okresů," přiznává novopečená hejtmanka. Tato oddělení chybí v okresech Tachov a Plzeň-sever.

O jejich otevření chce jednat například s novými majiteli nemocnice v Plané na Tachovsku, kde nyní funguje pouze ambulantní péče.

 

Právě se děje

Další zprávy