Čerpání peněz z EU bude řešit nová pracovní skupina

ČTK ČTK
19. 7. 2013 14:07
Skupina, kterou povede Rusnok, vznikla kvůli pochybením v čerpání peněz pro projekty
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Problematikou čerpání peněz z evropských fondů se bude zabývat nová pracovní skupina vlády a zástupců krajů, kterou osobně povede premiér Jiří Rusnok.

Během jednání vlády s Asociací krajů ČR se na tom shodl kabinet a hejtmani, sdělili Rusnok a šéf asociace Michal Hašek (ČSSD).

Hašek ocenil, že s nástupem Rusnokova týmu se zcela změnila atmosféra vztahů mezi hejtmany a kabinetem. Jeden z prvních problémů, který bude muset pracovní skupina řešit, je otázka korekcí v některých Regionálních operačních programech (ROP).

Předseda vlády, která ve sněmovně zatím nezískala důvěru, slibuje k problematice korekcí pragmatický přístup.

"Tvářit se, že kraje sdružené v ROP Severozápad mají zaplatit 2,6 miliardy, když celkový rozpočet jednoho z nich je 1,9 miliardy, to je jako říkat jinými slovy 'polibte mi něco, v životě vám nic nedám'," uvedl předseda vlády před novináři.

ROP Severozápad byl pozastaven poté, co byla při auditech zjištěna závažná pochybení v řadě projektů. Podobná situace nastala i u některých dalších programů.

Evropská komise pak programu vyměřila plošnou korekci ve výši 2,6 miliard korun. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na počátku měsíce připustil, že by na úhradu části korekce mohl být použit miliardový přebytek na účtech Národního fondu.

Přesto vždy trval na tom, aby korekci hradily ty kraje, které jsou za nesrovnalosti v programech zodpovědné.

Podle premiéra "se v minulosti udělala velmi špatná práce" v oblasti kontroly čerpání evropských peněz, která patřila pod ministerstvo financí.

Následky špatné kontroly pocítí Česko i v budoucnu

Problémy byly sice postupně napraveny, škody však už vznikly a Rusnok míní, že výsledky "toho minimálně šlendriánu" budou na ČR dopadat i v budoucnu právě v podobě různých korekcí, oprav či vracení už proplacených peněz.

Nyní si kraje a vláda musí "na problém sednout" a probrat možnosti spolupráce, uvedl Rusnok. "Budeme se snažit hlavně odblokovat ten program, aby se i v těchto krajích ještě mohlo čerpat," zdůraznil. Definitivní řešení podle něj ale zatím neexistuje.

Hašek zdůraznil, že kraje mají připraveny návrhy řešení pro jednotlivé ROP podle závažnosti.

"Věříme, že se na této věci shodneme. A také věříme, že už tady nebude existovat ona politická blokace certifikace čerpání dalších finančních prostředků," zdůraznil Hašek.

Kalousek podle něj po problémech s korekcemi totiž "zaťal sekyru" a řekl, že certifikaci dalšího čerpání nepovolí do doby, než kraje korekce splatí. Podle hejtmana je evidentní, že kraje nejsou schopny korekce uhradit samy.

Blokování řádně připravených projektů, které čekají na proplacení z evropských fondů, podle něj není nutné.

Pracovní skupina, složená z odpovědných ministrů, včetně ministra financí a ministra pro místní rozvoj, a zástupců krajů, se má scházet jednou až dvakrát do měsíce, uvedl Rusnok.

Za "politický trest" vůči levicovým krajům dnes označil rozhodnutí minulé vlády zrušit krajům kofinancování pro operační programy.

 

Právě se děje

Další zprávy