Část sněmovny vyděsil Grebeníčkův projev jako z 50. let

ČTK ČTK
13. 7. 2012 20:01
Při schvalování církevních restitucí přednesl poslanec KSČM protikatolický projev

Praha - Ve sněmovně vzbudil v pátek rozruch při schvalování církevních restitucí protikatolický projev bývalého předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka. Poslanec TOP 09 a Starostů Jan Husák jej označil za rétoriku 50. let, kdy komunisti zavírali kněží.

Vládní předloha opět přečkala několik návrhů opozice na odročení jejího projednávání do října, do listopadu i o rok. Poslanci ČSSD rozvinuli v jednacím sále transparent s nápisem "Stop nespravedlivým církevním restitucím".

Grebeníček, jenž se s poukazy na historii odvolával i na prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, například uvedl, že preláti chtějí jen vliv a mamon.

"Dosluhující koaliční obludárium" nechce podle něho kompromis ani referendum. "Je třeba neustále bušit na vrata ideologicky zaslepené aroganci a neúnosnému způsobu zneužívání moci," řekl komunistický poslanec.

"Zlu hlásanému komunisty se budu bránit," reagoval Husák, podle něhož byl Grebeníčkův projev urážkou demokracie a manipulací s pravdou. Poslanec je podle něho typem komunisty z 50. let. "Potvrzuje, jací by byli komunisté, kdyby tady vládli," prohlásil.

Komunisté si to nenechali líbit. "Jak symptomatické jméno," nepřímo přirovnal Husáka k poslednímu komunistickému prezidentovi Gustávu Husákovi šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik.

Podle Grebeníčka Husák všechny přesvědčil, že nemá nic společného s církevním reformátorem Janem Husem. Marta Semelová (KSČM) se pozastavila nad tím, že o demokracii mluví zástupce strany, která krátí a omezuje vystoupení poslanců ve sněmovně.

Filip hrozí ústavní stížností

Předseda komunistů Vojtěch Filip pak pohrozil ústavní stížností, pokud bude vládní návrh zákona o církevních restitucích schválen. Předloha je nelegitimní, tvrdí. Ve skutečnosti podle Filipa nejde o restituce, ale o dar církvím; obává se následného rozprodeje majetku.

"Není možné, aby zákony vznikaly v rozporu s ústavou," uvedl Filip. Poslanci, kteří zvednou pro zákon ruku, podle něho budou postupovat proti očekávání voličů a podvedou je. "Bude to silný argument pro Ústavní soud," podotkl předseda komunistů.

Ústavní stížnost by prý mohl případně dát s kolegy poslanci nebo za fyzickou osobu, pokud by byla církevními restitucemi poškozena.

 

Právě se děje

Další zprávy