Bursík vzkázal Čunkovi, ať ve vládě neřeší Romy

eb
29. 4. 2007 12:08
Jsem zklamán postojem KDU-ČSL, řekl Bursík
17. ledna 2007: Premiér a vicepremiéři - Mirek Topolánek s Jiřím Čunkem a Martinem Bursíkem při hlasování o důvěře vlády.
17. ledna 2007: Premiér a vicepremiéři - Mirek Topolánek s Jiřím Čunkem a Martinem Bursíkem při hlasování o důvěře vlády. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Příští týden by se měly sejít špičky koaličních stran a předseda Strany zelených Martin Bursík se dnes v televizní diskusi ostře ohradil proti tomu, co říká a dělá předseda lidovců Jiří Čunek. 

"Musím v tuto chvíli zasáhnout," reagoval v dnešních Otázkách Václava Moravce Bursík na vyjádření Čunka ve včerejším tisku. "Nestačil jsem se divit, když jsem si přečetl, že pracuje společně s Džamilou Stehlíkovou na romské koncepci."

Nemůže se ubránit

Jiří Čunek v odpovědi na otázku Práva uvedl, že nemůže vyhovět požadavkům, aby se k romské otázce přestal vyjadřovat.

"V tom jim vyhovět nemohu, protože každý člen vlády, tím spíš její místopředseda, má právo vyjadřovat se ke všemu, co ta vláda dělá," řekl Čunek. "Paní Stehlíkové jsem už ale v zásadě vyhověl v tom, že jsem přijal její návrh, abychom při vytváření té koncepce postupovali společně. Protože si myslím, že mé zkušenosti s tou problematikou a podněty lidí, se kterými spolupracuji, mohou být užitečné."

To však šéfa Strany zelených pobouřilo. "Proti tomu se musím ohradit," řekl. "Máme diametrálně odlišné názory na řešení této problematiky a rozhodně s panem Čunkem v tomto směru nespolupracujeme." 

Bursík připomněl, že již při sestavování vlády usilovala Strana zelených o to, aby Čunek nezastával post, kde by mohl řešit romské otázky.

Velké zklamání

"Je pro mě také velké zklamání, jak se k Čunkovi postavila KDU," uvedl dnes také Bursík. "Měli by tu věc pořešit, stejně jak to strana dělala za Josefa Luxe."

Podle Bursíka je nepřijatelné, aby Čunek zůstal ve funkci i poté, co bude obžalován. "Čunek se nechce vzdát svého post z obav, že by ztratil vliv ve straně, a ta by ho už zpět do vlády nevrátila," míní Bursík.

Podle zdrojů Aktuálně.cz se příští týden opět sejdou zástupci koaličních stran. Bursík tak před jednáním vyslal lidovcům jasný signál, že by svůj postoj k Čunkovi měli změnit.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy