Bursík chce konec Vesecké, jinak podpoří komisi ČSSD

Pavel Baroch
18. 3. 2009 11:47
Vicepremiér kritizoval i opoziční ČSSD
Martin Bursík, předseda Strany zelených
Martin Bursík, předseda Strany zelených | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vicepremiér a předseda Strany zelených Martin Bursík podpoří ve sněmovně návrh ČSSD na vznik komise, která by prošetřila tzv. justiční mafii.

"Jen kdyby ve funkci skončila, hlasoval bych proti," řekl novinářům po návratu ze zahraniční cesty.

Zároveň je přesvědčen, že by měla nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká ve své funkci skončit. Po jejím odvolání volala nejmenší parlamentní strana už minulý týden.

Více by se podle něj měl v případu angažovat i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Měl by do vlády předložit návrh na odvolání Vesecké, prohlásil Bursík.

Paroubek jedná stranicky, nejde mu o stát

Ministr životního prostředí se ostře pustil i do opoziční ČSSD. Návrh na vyslovení nedůvěry vládě považuje pouze za její předsjezdovou rétoriku. "Jde především o to získat body pro stranický sjezd," míní.

Dodal, že šéf ČSSD Jiří Paroubek uvažuje čistě stranicky a neohlíží se na zájmy státu. Podle vicepremiéra neřekl, jak by si po případném položení vlády představoval dotažení českého předsednictví Evropské unii.

Poslanci se kvůli hlasování o důvěře sejdou v úterý 24. března. Opozice potřebuje na svržení kabinetu Mirka Topolánka 101 hlasů. Záležet tedy bude na nezařazených poslancích. Předchozí čtyři hlasování vláda ustála.

 

Právě se děje

Další zprávy