Brno slaví. Město je blíž získání úrazové nemocnice

Lenka Smyčková, spolupracovnice Aktuálně.cz
18. 3. 2008 23:15
Poslanci pustili návrh do dalších čtení
Ministr zdravotnictví poslance o zbytečnosti úrazovky nepřesvědčil
Ministr zdravotnictví poslance o zbytečnosti úrazovky nepřesvědčil | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Boj o zachování Úrazové nemocnice v centru města Brna se přesunul na parlamentní půdu. Poslanci ČSSD, kteří navrhli její převod ze státu na město, v prvním čtení uspěli. Návrh zákona putuje k projednání do zdravotnického výboru.

Brněnský magistrát chce vzít úrazovku pod svá křídla, aby zabránil její likvidaci - tou má být podle magistrátu plánovaný přesun traumacentra do Fakultní nemocnice v Bohunicích.

"Město Brno má jednu městskou nemocnici a dvě polikliniky. Na nemocnici doplácí čtyřicet milionů ročně, polikliniky jsou v hrozném stavu. Ať si Brno nebere větší sousto, než je schopné zvládnout," přesvědčoval poslance o nesmyslnosti návrhu ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

Špičková traumatologická péče pro několik regionů by podle něj měla zůstat v řízení ministerstva. 

Rath: Brno je horší než Praha?

Neuspěl. Místo toho se ocitl pod palbou kritiky odpůrců zrušení Úrazové nemocnice. "Převést traumatologii pod úrazovku v Brně je riziko a převést Bulovku na Prahu ne?" obrátil se na Julínka stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD). "Brno je nekompetentní ale kamarád Bém kompetentní je?" ptal se.

"Plán je vybudovat ve Fakultní nemocnici nové, moderní, dobře vybavené úrazové centrum. Jde na to 320 milionů korun. Nedovedu si představit, že Brno někde vygeneruje miliony," oponoval Julínek.

Přvod úrazovky na město Julínek nazval politickou agitací před krajskými a senátními volbami. "Bývalý ředitel nemocnice kandiduje do senátu, poslanec Michal Hašek v krajských volbách. Neberte si jako rukojmí pacienty," osočil se na sociální demokraty.

Dodal, že se obává laviny dalších návrhů, kterou by schválení zákona o převodu státní nemocnice na město mohlo spustit.

 "Předkladatelé využívají zákona, který byl užíván při reformě veřejné správy. To by pak mohli pooslanci převádět další a další majetek ze státu na město, kdykoli bude město potřebovat nějakou budovu," hrozil ministr zdravotnictví a návrh zákona označil za protiústavní.

Přesto se mu nepodařilo získat dost hlasů, které by návrh zákona zamítly. Drtivou většinou pak poslanci návrh poslali do zdravotnického výboru. "Tak bude alespoň prostor, aby návrh projednali odborníci. Také tím získáme čas pro nová jednání města Brna a ministerstva zdravotnictví," je spokojený beněnský poslanec Michal Hašek (ČSSD).

Julínek: O práci nikdo nepřijde

Úrazová nemocnice Brno měla podle původních plánů ministerstva zaniknout už v březnu tohoto roku. Zatím se tak nestalo. Pod petici za zachování úrazovky se zatím podepsalo přibližně pětačtyřicet tisíc lidí, bouří se nemocniční odbory.

Lékaři a sestry mají strach o své uplatnění i o to, kdo se postará o tisíce pacientů. Julínek poslancům slíbil, že práci ve Fakultní nemocnici dostanou všichni stávající zaměstnanci úrazovky a o pacienty se postarají nemocnice a ambulance po celém Brně.

 

Právě se děje

Další zprávy