Boj o komisaře: utajená schůzka Topolánka a Paroubka

Sabina Slonková, Petr Holub
5. 11. 2009 9:45
Topolánek nově pro Brusel navrhuje současné ministry Füleho či Kopicovou
Jiří Paroubek a Mirek Topolánek: Po měsících, kdy si nemohli přijít na jméno, se sešli na utajené schůzce.
Jiří Paroubek a Mirek Topolánek: Po měsících, kdy si nemohli přijít na jméno, se sešli na utajené schůzce. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dva nesmiřitelní političtí rivalové ve středu usedli za jeden stůl, aby se pokusili najít kompromis při hledání nového eurokomisaře.

Jiří Paroubek a Mirek Topolánek se po dlouhé době podle zjištění Aktuálně.cz sešli včera odpoledne. Téma bylo jediné: český zástupce v Evropské komisi.

Na jeho jméně se špičky ODS a ČSSD nedokážou už několik týdnů shodnout a čas mají jen do pátku. Pokud se jim to nepodaří, premiér Jan Fischer už avizoval, že pak vybere kandidáta vláda sama.

A dosavadní pozice obou politických lídrů zatím dohodě moc nenasvědčují. Topolánek trvá na kandidátovi ODS Sašovi Vondrovi, Paroubek zase na dosavadním komisaři Vladimíru Špidlovi.

"Bez výsledku skončila i středeční schůzka. Byť se mluvilo i o jiných jménech než je Špidla a Vondra," uvedl politik detailně obeznámený s vyjednáváním.

Mirek Topolánek podle informací Aktuálně.cz na schůzku přišel se jmény současných ministrů Štefana Füleho a Miroslavy Kopicové.

ČSSD ale zatím trvá na svém: jediný náš kandidát je Špidla a ministr pro evropské záležitosti i ministryně školství jsou pro nás nepřijatelné.

 

Právě se děje

Další zprávy