Benda zachraňuje Paroubka, na kampaň mu dá 12 milionů

Martina Machová Martina Machová
9. 5. 2012 13:00
Kampaň strany NS-LEV21 prý sponzoruje z peněz vydělaných podnikáním
Jiří Paroubek jako LEV21.
Jiří Paroubek jako LEV21. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý předseda ČSSD, dnes šéf vlastní partaje NS-LEV21 Jiří Paroubek zveřejnil, kdo sponzoruje jeho milionovou kampaň, která má voličům připomenout, že již není sociálním demokratem, nýbrž národním socialistou.

Štědrým dárcem je dlouholetý přítel a volební manažer LEV 21 Petr Benda, který podle oficiálního vyjádření uzavřel se stranou sponzorskou smlouvou a postupně ve druhém čtvrtletí vloží na její účet 12 milionů korun. Ve stejné době chce strana zaplatit za kampaň 5 milionů korun.

Podle Bendy jde o zisk z jeho podnikání jako fyzické osoby. "Jde o vlastní finanční prostředky, například výnosy z pronájmů a správy budov," uvedl na dotaz Aktuálně.cz Benda. Jiří Paroubek vedle toho zdůraznil, že Benda je vlastníkem prověrky Národního bezpečnostního úřadu na úrovni "důvěrné".

Paroubek se rozhodl zveřejnit sponzora své billboardové kampaně poté, co deník MF Dnes zpochybnil příjmy a výdaje jeho partaje a navíc se "podřekl" krajský tajemník Bohuslav Čoupek z Brna, když uvedl, že stranu sponzoruje firma, která reklamní plochy vlastní.

Na seznamu sponzorů, a to jak ve výroční zprávě za rok 2011 uložené ve sněmovně, tak v dobrovolném přehledu dárců za první čtvrtletí roku 2012 zveřejněném na stránkách Paroubkova "Lva", žádná firma uvedena není. Strana později vysvětlovala slova jihomoravského tajemníka tak, že se "špatně vyjádřil", a ujišťovala, že za všechny billboardy řádně platí.  

Již v Lidovém domě musel přitom Jiří Paroubek vysvětlovat rozpory v ceně kampaně a jejího objemu. Paroubkův tehdejší pobočník Jaroslav Tvrdík později nesoulad vysvětloval tak, že hlavní dodavatel reklamních ploch, mediální magnát Jaromír Soukup, dával ČSSD slevy až 90 procent z tabulkových cen.

Podle dosud dostupných informací stál politický restart někdejšího premiéra v roce 2011 1,8 milionu korun, přičemž 483 tisíc korun dal jako nepeněžitý dar Petr Benda. Místo strany zaplatil výlohy na pořádání stranického sjezdu v Obecném domě.

Podle seznamu dárců, zveřejněného na webu NS-LEV21, pak strana získala od svých mecenášů za první čtvrtletí 1,66 milionu.
Všichni uvedení sponzoři jsou fyzické osoby, nejvíce investoval do rozjezdu nové strany někdejší kandidát sociálních demokratů na teplického primátora Michal Kasal, který jí daroval 700 tisíc korun.

Na seznamu ovšem nechybí ani jména tradičních sponzorů Jiřího Paroubka Petra Bendy, který v současnosti zastává post volebního manažera, nebo ústředního tajemníka nové Paroubkovy strany Jaroslava Andrese, který poskytl nově vznikající Paroubkově straně azyl v sídle své společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy