Bém zvolen šéfem pražské ODS, volbu museli opakovat

Jakub Antoš
20. 11. 2007 9:00
Protikandidát, starosta Prahy 13 David Vodrážka odstoupil
Primátor Pavel Bém se na zasedání města ocitl pod palbou kritiky.
Primátor Pavel Bém se na zasedání města ocitl pod palbou kritiky. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pavel Bém od pondělí večer vede pražskou ODS. Ve volbě získal 82 hlasů ze 103 platných hlasů. Bém tak střídá současného předsedu pražské organizace ODS Jana Bürgermeistera. Ten už na pozici nekandidoval. Primátor ve svých rukou nyní drží otěže hlavního města i pražského regionálního sdružení, které je mocenským centrem ODS. Je také 1. místopředsedou strany.

Bém získal ve volbě silný mandát. Kromě toho se volba zkomplikovala kvůli špatně vyplněným volebním lístkům. Delegáti nepochopili, jak lístek vyplnit.

Pražská volební blamáž

V první volbě získal Bém dokonce jen 65 hlasů. "Volba se bude opakovat kvůli nedorozumění kandidátů, jak upravit hlasovací lístek," psal delegát Milan Richter v SMS zprávě.

O novém předsedovi v pondělí večer rozhodli delegáti regionálního sněmu. Jednání, jehož součástí je i volba, začalo v pět hodin odpoledne.

V Bémově cestě do čela stál jeden protikandidát. Starosta Prahy 13 David Vodrážka získal oficiální nominaci o něco dříve než Bém. Ve svém kandidátském projevu oznámil, že kandidaturu stahuje a podporuje Pavla Béma.

"Stáhl jsem kandidaturu ve prospěch Pavla Béma. Myslím si, že Praha vynikající výsledek a já bych v tuto chvíli nechtěl, aby se ODS v Praze nějakým způsobem štěpila," řekl bezprostředně po volbě deníku Aktuálně.cz David Vodrážka.

Už před volbou z pražské organizace zaznívalo, že volba je pouze formalitou. "Je to předem jasné, co se týče předsedy," citoval jednoho z představitelů pražské ODS server ceskenoviny.cz.

Boj o místo Bémova budoucího nástupce

Samotný Vodrážka na otázku, zda je jeho kandidatura stále aktuální, odpoledne odpověděl vyhýbavě. "Kandidatura platí, ale jak se před volbou zachovám, si nechám pro sebe," napsal v SMS zprávě deníku Aktuálně.cz.

Delegáti volili nově také 1. místopředsedu pražské organizace. Se ziskem 74 hlasů se jím stal náměstek primátora Béma Rudolf Blažek. Tato funkce má být přestupní stanicí v cestě na primátorský post. Ve chvíli, kdy by Pavel Bém přijal angažmá ve vládním kabinetu, 1. místopředseda nastoupí na jím uvolněné křeslo.

Rivalem Blažka v tomto duelu byl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Starosta městské části, z níž vzešel i sám Bém.

Následovala volba řadových místopředsedů. Vodrážka, který stáhl kandidaturu na post předsedy, obhájil místopředsednickou funkci. Dalšími místopředsedy se stali náměstek primátora Pavel Klega, radní Jiří Janeček a Tomáš Chalupa.

Jánský vršek a Praha: Dvě mocenská centra ODS

Volby do orgánů regionálního sdružení ODS v Praze jsou relativně velmi významné z hlediska stranické hierarchie. Paralelně s nejvyšším vedením strany má víceméně stejně silnou pozici i vedení pražské organizace strany.

Praha je pro ODS značně důležitá. Ve volbách - ať už krajských či sněmovních - zde strana dlouhodobě získává velmi silný mandát. Ve sněmovních volbách v roce 2006 získala ODS v Praze přes 48 procent, druzí sociální demokraté obdrželi více než dvakrát méně.

Ještě lépe si počínala pražská organizace v čele s Pavlem Bémem jako kandidátem na primátora ve volbách do zastupitelstva hlavního města Prahy. Minulý rok jí voliči dali 54,4 procenta.

Úspěch pražské organizace se odráží i obsazování významných postů ve státní správě. Nejzářivějším příkladem je zvolení dlouholetého předsedy ODS a poslance za Prahu Václava Klause prezidentem republiky.

Topolánkova parta z regionů

Někdejší starosta Prahy 6 a současný pražský primátor Pavel Bém je 1. místopředsedou ODS, bývalá pražská funkcionářka a dříve řadová poslankyně Lucie Talmanová obsadila post místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a exposlanec Jan Zahradil - známý euroskeptik - zasedá v Evropském parlamentu a zastává také funkci vládního zmocněnce pro jednání o nové evropské ústavě.

Navzdory tomuto trendu je současná situace v nejvyšších patrech české politiky poněkud odlišná. Ač dosáhla ODS v Praze oslnivého výsledku, v koaliční vládě Mirka Topolánka - on sám pochází z Ostravy - není žádný zástupce hlavního města.

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas kandidoval za Zlínsko, ministr vnitra Ivan Langer za Olomouc, ministr průmyslu a obchodu Martin Říman za Moravskoslezský kraj, ministr dopravy Aleš Řebíček za Ústecký kraj, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil za Plzeňsko, ministr Tomáš Julínek za Brno, ministr zemědělství Petr Gandalovič za Ústecko a vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra za volební obvod Litoměřice, který zasahuje jak do Středočeského, tak do Ústeckého kraje.

 

Právě se děje

Další zprávy