Bém online: Předsedou ODS v této chvíli být nechci

Kateřina Eliášová
26. 6. 2008 14:00
Online rozhovor s pražským primátorem Pavlem Bémem
Pavel Bém online v redakci Aktuálně.cz.
Pavel Bém online v redakci Aktuálně.cz. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vláda Mirka Topolánka vstoupila do druhého poločasu. Naplánované reformy se ale nedaří plnit na sto procent a uvnitř ODS sílí kritika, že strana ustupuje až příliš svým koaličním partnerům.

Poslední ukázkou je odložení části zdravotní reformy nebo zrušení poplatků u lékaře pro novorozence.

Uvnitř strany se vytvořila frakce vedená Vlastimilem Tlustým a znovu se objevily spekulace, že se část ODS v čele s jejím prvním místopředsedou Pavlem Bémem chystají vzkřísit opoziční smlouvu a dát se dohromady s ČSSD.

Pražský primátor byl hostem online rozhovoru na Aktuálně.cz.

Bém je teď na kordy s vládou mimo jiné kvůli Letišti Praha. Topolánkův kabinet zatím neřekl, zda Praha získá akciový podíl.

"Já chci mít stoprocentní garance, že skutečně Praha nepřijde zkrátka. A proto také tak usiluji o ten akciový podíl," říká přitom Bém.

Pražský primátor měl teď také hodně práce s pražskými divadelníky. Nakonec částečně změnil grantový systém, kvůli kterému vyšli umělci do ulic. Nedořešená je také otázka jedné z nejdiskutovanějších staveb posledního desetiletí - nové budovy Národní knihovny.

Přečtěte si všechny odpovědi Pavla Béma čtenářům Aktuálně.cz.

Odpovězeno: 26. 06. | 12:56Autor: Kunc

Otázka: Proč hážete knihovně klacky pod nohy? Co jste udělal proto aby knihovna stála? (mimo skvělého nápadu na komisi která po půl roce nevyřešila vůbec nic?)

Pavel Bém: Praha novou budovu Národní knihovny nestaví. Ani neplatí. Je to primární odpovědnost státu, Ministerstva kultury. Žijeme v zemi, kde naštěstí platí zákony. Pro všechny. Soutěž nebyla regulérní. V jejím průběhu došlo ke změně pravidel. Zvítězil návrh, který nesplnil závazné podmínky soutěže. Stát nemá na knihovnu peníze. Mám pokračovat? Toto vše není odpovědností města, ale Národní knihovny. Nejsou to žádné klacky pod nohami. Jsou to skutečné problémy, které někdo způsobil. Nikoliv hlavní město Praha.

Odpovězeno: 26. 06. | 12:59Autor: Mazlik

Otázka: Myslíte, že byste se mohl stát na podzim místopředsedou nebo předsedou ODS?

Pavel Bém: Místopředsedou ODS jsem, jejím předsedou v této chvíli být nechci. ODS už jednoho má, je zárověň předsedou vlády a těžko si dovedu představit, že v této politicky poměrně složité době křehké vládní většiny (alespoň občas)by se rozdělila funkce předsedy vlády a předsedy strany.

Odpovězeno: 26. 06. | 13:03Autor: Filip M.

Otázka: Jaka je vase vize CR za deset let?

Pavel Bém: Svobodná, ekonomicky prosperující země uprostřed se rozšiřující Evropské Unie postavené na respektu k základním hodnotám: svobodnému pohybu osob, pracovních sil, kapitálu, služeb a zboží. Zemí, která se neztratí a která si bude moci dovolit pořádat olympiádu či světovou výstavu.

Odpovězeno: 26. 06. | 13:07Autor: matěj

Otázka: Dobrý den, co si, prosím, jako psychiatr myslíte o prevalenci duševních chorob ve vzorku osob vyskytujících se ve vrcholné politice? díky.m.

Pavel Bém: To je zdařilá otázka. Politika přitahuje lidi s určitými osobnostními charakteristikami. Pokud tyto dispozice dosahují extrémní podoby, pak se může jednat i o diagnózu. Ano, pár "cvoků" mezi námi je... I když, podle prevalenčních odhadů, každý třetí Čech alespoň jednou za život vyhledá odbornou pomoc psychiatra či psychologa. Psychické problémy naši civilizaci provází a budou provázet.

Odpovězeno: 26. 06. | 13:08Autor: Jirka.

Otázka: Dobrý den, pane doktore. Fandím vaší politické straně a Vám osobně. Nenechte se znechutit některými levicovými populisty, psychopaty a karieristy. Přeji Vám úspěch v politice a osobně pevné zdraví.

Pavel Bém: Děkuji a slibuji, že nenechám. Občas už k tomu není daleko.

Odpovězeno: 26. 06. | 13:08Autor: Tom

Otázka: Máte pěknou košili.

Pavel Bém: Fakt? Díky.

Odpovězeno: 26. 06. | 13:12Autor: Lukas

Otázka: Pane primátore, neobáváte se, že po vašem vyměknutí a ustoupení "umělcům" může Praha prohrát soudní spor s panem Kratochvílem? Děkuji

Pavel Bém: Toho se skutečně neobávám. Granty totiž nejsou nárokové. Kdyby Petr Kratochvíl vyhrál, znamenalo by to, že se od základů změní systém přerpozdělování finančních prostředků na všech úrovních veřejné správy. Na druhou stranu, pan Kratochvíl má pravdu, že není možné, aby jedna divadelní společnost dostávala 100% svých nákladů z veřejných zdrojů a jiná k nim neměla přístup. Celou debatu kolem kulturních grantů vůbec nepovažuji za ztracený čas a doufám, že na podzim přijdeme s nějakým rozumným řešením. Myslím, že kultura by neměla být věcí tvrdosti či měkkosti přístupu, spíše pak rovnosti příležitostí a pestrosti nabídky.

Odpovězeno: 26. 06. | 13:13Autor: Thomas

Otázka: Která strana je dle Vašeho názoru nejbližším partnerem pro ODS?

Pavel Bém: KDU-ČSL. Ovšem ve svém konzervativním, nikoliv levicovém křídla.

Odpovězeno: 26. 06. | 13:15Autor: Student Michal

Otázka: Zdravím. Jsem váš fanda, ale dovolil bych si malou otázku. Byla by vaše strana ochotna ustoupit i z větší části od svého programu za cenu vlády s ČSSD?Vyplatí se to vůbec?

Pavel Bém: V této chvíli určitě ne, v krizi nejspíše ano. Cena za to by musela být změna volebního systému, jeho nastavení na většinové parametry, abychom se jednou pro vždy vyrovnali s problémem nestabilních menšinových vlád postavených na fungování přeběhlíků.

Odpovězeno: 26. 06. | 13:16Autor: Vlada

Otázka: Ahoj Pavle, kdy rezignujes?

Pavel Bém: Na boj s lidkou hloupostí už jsem rezignoval, byť pan Werich říkával, že tento boj nelze vzdávat, i když je nevyhratelný.

Odpovězeno: 26. 06. | 13:21Autor: Filip M.

Otázka: Jak vnimate rozdil mezi zivotem v Praze a v jinych "velkych" mestech (v ramci CR)?

Pavel Bém: Život v Praze je nádherný, i těžký. Neměnil bych. Praha je velmi specifická. Pracovní trh, služby, příležitosti jsou zcela unikátní, na druhou stranu je zde relativně draho, obrovský problém představuje doprava. Praha je ekonomickým generátorem celé ČR. Mám rád České Budějovice. Je tam blízko na Šumavu. Jo, a také mám rád Brno. Zajímalo by mne, kolik Brňáků má rádo Prahu.

Odpovězeno: 26. 06. | 13:23Autor: tomas

Otázka: cetl jste lisabonskou smlouvu? cesky, nebo v originale? kolik casu jste teto smlouve venoval? ktera cast vam konkretne vadi a proc?

Pavel Bém: Četl, v angličtině. Český překlad, alespoň oficiální, jsem ještě ani neviděl. Vadí mi na ní řada věcí. V něčem ji naopak považuji za užitečnou. Odkazuji na včera publikovaný blog na Aktuálně.cz.

Odpovězeno: 26. 06. | 13:28Autor: Jarin

Otázka: Proč chcete tak ukvapeně prodat letiště? Kdo Vám za to co slíbil a kolik z prodeje chcete pro Prahu? Kdy převezmete předsednictví v ODS po Topolánkovi? Jaký máte názor na tunelování nemocnic a zdravotních pojištoven. Děkuji za odpovědi, kterých se nedočkám. :-))

Pavel Bém: Alepsoň částečně se jich dočkáte. Letiště Praha je v unikátní situaci, kdy s velkou pravděpodobností můžene říci, že má historicky nejvyšší cenu. Ta nemusí růst nekonečně dlouho. Prodává stát, resp. vláda. Jako primátor města, které je zatíženo velmi významně provozem a expanzí letiště, požaduji 34% akciový podíl Prahy. To znamená, že z budoucího výnosu prodeje by Praha měla dostat právě 34%. Je to legitimní nárok, nezbytný pro rozvoj městské infrastruktury. O "tunelování" nemocnic toho mnoho nevím. To, co ale vím, že české zdravotnictví je na poměrně velmi slušné evropské úrovni, a že k tomu, aby bylo dlouhodobě ufinancovatelné, musí projít nezbytnou restrukturalizací.

Odpovězeno: 26. 06. | 13:29Autor: Pepe

Otázka: Myslím že by jste měl odstoupit vaše praktiky zavání komunismem hodně štěstí soudruhu

Pavel Bém: Hmm. Blahopřeji k inteligentnímu a obsahově bohatému komentáři...

Odpovězeno: 26. 06. | 13:32Autor: blažej

Otázka: Dobrý den, jak podle Vás ODS plní tzv. "Smlouvu s voliči r. 2006"? Děkuji za odpověď

Pavel Bém: Částečně ano. Někde máme, co dohánět. Proto má pravdu Petr Nečas, když říká, že pokud ODS nebude schopna prosadit klíčové reformní zákony, jako je např. důchodová reforma a další, ztratí vláda legitimitu.

Odpovězeno: 26. 06. | 13:33Autor: Pavluša

Otázka: V čem by byla vláda s arogantním Parooubkem, sprostým Rathem a demagogickým Sobotkou lepší, než je současná?

Pavel Bém: V ničem. Naopak, v mnohém by byla horší.

Odpovězeno: 26. 06. | 13:35Autor: Jarin

Otázka: Proč ODS odmítá referendum v otázce radaru? A prosím vynechte Paroubka, to vaši koalici oslovili američani druhý den po politickém puči Mělčáka a Pohanky. Děkuji za odpovědi na nepřijemné otázky.

Pavel Bém: K bezpečnostním otázkám země se mají vyjadřovat experti. Referendum nikoliv.

Odpovězeno: 26. 06. | 13:38Autor: Aleš

Otázka: Dobrý den,
jak se Vy osobně stavíte k otázce školného na českých vysokých školách? Jaký je Váš názor na přece jen mírně kontroverzní politiku pana Julínka?

Pavel Bém: Pan Julínek činí kroky, které zdravotnictví potřebuje a nikdo k nim neměl odvahu. S poplatky jsme udělali pár zbytečných chyb, díky kterým možná neprosadíme důležitější zákony. Školné ano, pro sociálně slabé stipendia.

Odpovězeno: 26. 06. | 13:39Autor: Eden

Otázka: Jaká je Vaše vize budoucnosti Evropy? Jeden velký stát, např. federace či ekvivalent USA, nebo pouze hospodářsky provázaný spolek suveréních států?

Pavel Bém: Hospodářsky provázaný celek suverénních států, který je schopen obstát v globální konkurenci a který chrání čtyři základní svobody: volný pohyb osob, kapitálu, zboží a služeb.

Odpovězeno: 26. 06. | 13:41Autor: Petr

Otázka: Dorbý den,
proč u nás politici (včetně Vás) nerozhodují a nejednají v zájmu občanů našeho státu?

Pavel Bém: Někteří jednají a jiní nejspíše nikoliv. Neházejme všechny do jednoho pytle.

Odpovězeno: 26. 06. | 13:43Autor: JV

Otázka: Vážený pane primátore,
jsem členem ODS, ale některé vládní kroky nechápu. Proč ODS (potažmo vláda) podporuje ten politický ping pong mezi nimi a opozicí? Jeden den ČSSD hází vinu na vládu za odchod poslance Wolfa a druhý den vláda viní ČSSD za stávku odborů. Ani jedno nařčení není prokazatelné...

Pavel Bém: Opozice se dnes chová v Poslanecké sněmovně arogantně a destruktivně. Boří vše, s čím vláda přijde. Nejde jenom o obsah, to je normální, ale také o formu. Ta je strašná. Neprospívá nikomu, nejvíce pak politikům.

Odpovězeno: 26. 06. | 13:45Autor: JARYN

Otázka: Pane Béme, nezdá se Vám, že být členem partaje zvané ODS ... to znamená mít SAKRA DOBRÝ ŽALUDEK ??? Za odpověď Vám děkuji.

Pavel Bém: Na politiku obecně musíte mít žaludek. v každém slova smyslu. Ani nevíte, jak často se setkáte s bezuzdnou, vulgární kritikou, která do slušné společnosti nepatří. Mimochodem, politika není žádný "med"...

Odpovězeno: 26. 06. | 13:48Autor: JK

Otázka: Dobrý den, poradíte mi, kde mohu v centru zaparkovat auto, když nechci platit na hodinu 120 Kč a všude jsou´modré zóny? Víte o nějakém místě? Díky.

Pavel Bém: Parkování v klidu je složité. Bez regulace to ovšem, bohužel, při stupni automobilizace 1 auto na 1,7 obyvatel metropole, nejde zvládnout. Zóny po prvních zkušenostech modifikujeme, míst na zaporkování pro "nerezidenty" bude více.
Děkuji všem za dotazy (až na těch pár sprostých), omlouvám se všem, kterým jsem nestačil odpovědět, snad někdy příště. Hezký zbytek odpoledne.

 

Právě se děje

Další zprávy