Bavorská delegace v Praze, Posselt chválil české filmy

ČTK ČTK
20. 12. 2010 16:47
S bavorským premiérem Horstem Seehoferem se sešel i premiér Petr Nečas
Předseda bavorské vlády Horst Seehofer
Předseda bavorské vlády Horst Seehofer | Foto: Reuters

Praha - Do České republiky poprvé v historii přijel na oficiální návštěvu předseda bavorské vlády. V delegaci byl i známý představitel sudetských Němců Bernd Posselt.

Premiér Petr Nečas a bavorský premiér Horst Seehofer se shodli na intenzivnější spolupráci mezi ČR a Bavorskem, a to především v dopravě, obchodu a energetice.

Při historicky první návštěvě bavorského předsedy vlády v ČR nicméně zopakovali, že v pohledu na minulost mezi Českem a Bavorskem stále přetrvávají rozdíly.

Posílení vzájemných vztahů by se mělo orientovat na budoucnost, řekli novinářům.

Tomu odpovídá i společné komuniké obou premiérů, které historické otázky nijak neřeší a zmiňuje společné projekty, například železniční spojení Praha - Mnichov.

Přelomová návštěva bavorského premiéra v ČR je podle Nečase vyústěním dobrého vývoje vztahů mezi ČR a Bavorskem, které dobře běží na úrovni měst, obcí a občanských sdružení. Zdůraznil, že Bavorsko je klíčový ekonomický partner ČR.

V hodnocení minulosti podle něj stále panují některé rozdíly. Existuje ale "jednoznačná vůle orientovat naši spolupráci do budoucnosti", řekl.

Podobně se vyjádřil i Seehofer. "Víme, že existují otázky, kde máme stále rozdílné názory. Za jedno jsme ale v tom, že bychom se chtěli společně obrátit dopředu, do budoucnosti," řekl. N

Návštěva Prahy je podle něj prvním krokem v nové kapitole vzájemných vztahů. Českého premiéra pozval do Bavorska a rád by se s ním setkával pravidelně.

Posselt chválil nové české dokumenty i filmy

Vrchní představitel sudetských Němců Bernd Posselt, který byl členem Seehoferovy delegace, novinářům řekl, že současná návštěva v Praze láme ledy.

Druhým krokem vztahů sudetských Němců a Čechů podle něj musí být budování důvěry, což by mělo přijít na řadu v nadcházejícím roce.

Česko se podle Posselta staví otevřeněji k odpovědnosti za vyhnání sudetských Němců z Československa po druhé světové válce.

Dokazují to prý filmy jako Zabíjení po Česku a Habermannův mlýn. Debata v Česku podle něj začala už před 20 lety, kdy ji otevřel tehdejší prezident Václav Havel.

"Tenkrát ho ale společnost nenásledovala," řekl Posselt. "Dnes se možná ještě všichni političtí představitelé nedostali tak daleko jako Havel, ale společnost pokročila," zdůraznil.

 

Právě se děje

Další zprávy