Babišovi lidé: Čisté ruce ano, ale donaha jít nechceme

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
2. 12. 2013 11:40
Hnutí ANO nezveřejní kompletní majetkové poměry poslanců.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hnutí ANO Andreje Babiše před volbami slibovalo, že jeho poslanci při nástupu do funkce zveřejní své majetkové poměry. Sněmovní nováčci, kteří se prezentují heslem, že "nejsou jako politici", ovšem svůj slib splnili jen částečně.

Voliči se dozvědí, zda jejich poslanec vlastní dům, auto či podíl v nějaké firmě. Nesmí ale znát výši jeho úspor nebo hodnotu cenných papírů a akcií.

A ve většině případů se nedozvědí ani to, jaké má poslanec dluhy. Tyto údaje sice poslanci odevzdali, nejsou ale veřejné.

"Bylo nám doporučeno, ať to nepřeháníme. Ať ukážeme, že máme čisté ruce, ale ať se nesvlékáme do naha. Mohlo by se to obrátit proti nám," vysvětluje v rozhovoru pro Aktuálně.cz Radek Vondráček, který má majetková přiznání v hnutí na starosti.

A.cz: Proč jste se rozhodli slibovaná majetková přiznání nezveřejňovat celá?

V klubu je nás 47 a proběhla tam celkem velká diskuse. Jsou mezi námi podnikatelé a starostové, kteří mají nějaké zkušenosti z praxe, třeba už je vykradli. Lidi jsou zvláštní, a kdybychom zveřejnili data, která jdou vystopovat k něčemu konkrétnímu, mohlo by nás to ohrozit.

Takže proti zveřejnění byli někteří poslanci?

Nemáme se za co stydět, ale bylo nám z více stran doporučeno, ať to nepřeháníme. Ať ukážeme, že máme čisté ruce, ale ať se nesvlékáme donaha. Mohlo by se to obrátit proti nám. Snažili jsme se to udělat co nejlíp, nikdo to před námi nedělal, takže jsme první. Došli jsme tedy k nějakému kompromisu.

Byli tam kolegové, kteří se naopak zasazovali o to, aby se zveřejnilo vše?

My jsme tak začínali, že nemáme problém to zveřejnit celé. Nikdo neřekl, že nechce data zveřejnit, jen jsme řešili formu. Jsou tu různí jedinci, nerad bych se dostal do potíží s nějakým podivínem.

Vy jste ale slibovali voličům, že jim řeknete, s jakým majetkem do politiky jdete.

Budu mluvit za sebe. Mám rodinný dům, mám garáž, mám kancelář. Kdybych za rok najednou měl dva domy, tak se každý má od čeho odrazit. Podívá se a řekne, ten Vondráček má najednou dva baráky, kde k nim přišel. Kde na to vydělal.

Neznáme ale výši vašich úspor. Můžete klidně říci, že jste to zaplatil z nich.

Nechtěl bych tam dávat číslo účtu a zůstatek na účtu. To bych měl strach, že se obrátí proti nám. Je to ale v neveřejné části. Kdyby bylo reálné podezření, že si chceme nakrást, tak je ta část k dispozici. Ale když se nic nestane - a já věřím, že nestane -, tak není co řešit.

Dále neznáme výši hypoték poslanců. Co když za rok napíšete, že jste tu svoji splatil? Vůbec nebudeme vědět, o jaké peníze jde a zda jste si na to mohl vydělat.

Věřit mi to nemusíte, ale já ani nevím, kolik dlužím. Splátky splácím, mám na to, ale kolik je konkrétní zůstatek, to bych se musel dotazovat v bance. I tady jsme se báli zneužití. Zkuste to brát podle sebe, kdybyste to měla zveřejnit vy.

Ale vy jste šli s takovým slibem do voleb a nyní couváte.

Jasně, šli jsme do politiky, tak to už něco znamená. Člověk ztrácí nějaké soukromí, s tím se musí počítat. Teď jsme ale diskutovali, co je podstatné a co už je méně důležité a mohlo by nás to extrémně ohrozit.

Za rok vás už zveřejnění údajů ohrozit nemůže? V tu dobu budete muset sporná data zveřejnit tak jako tak.

No to bude legrace. Tak to si budu muset zjistit. Já nejsem žádný multimilionář, tak v tom nevidím problém. Asi mě to nemine, budu muset napsat do banky.

 

Právě se děje

Další zprávy