Babiš našel chybějícího poslance. Kott mandát přijme

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
28. 11. 2013 13:48
Řady poslanců hnutí ANO doplní Josef Kott, který pracuje pro Agrofert.
Lídr hnutí ANO Andrej Babiš
Lídr hnutí ANO Andrej Babiš | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Josef Kott přijme volné místo poslance za hnutí ANO. Politik z Vysočiny ve Sněmovně usedne poté, co se funkce vzdali dva úspěšnější kandidáti.

"Jsem připraven mandát přijmout," řekl deníku Aktuálně.cz Kott. Zároveň potvrdil, že už mluvil se šéfem poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem.

"Dostal jsem kontakt na tajemníka klubu, se kterým se ještě dnes spojím," dodal Kott. Zatím není jasné, kdy by složil slib, poslanci se sejdou nejdříve příští středu.

Kott působí jako projektový manažer ve společnosti ZZN Pelhřimov. Ta patří do skupiny Agrofert šéfa hnutí Andreje Babiše. Firma se specializuje na hnojiva a zemědělské chemikálie nebo krmiva.

Čerstvý poslanec se podle svých slov již z dřívější doby zná s šéfem poslaneckého klubu Faltýnkem. V hnutí ANO působí od jeho založení.

Kott tak rozšíří řady Babišových poslanců, kteří zároveň pracují pro jeho holding. Kromě Faltýnka k nim patří například lídr ústecké kandidátky Richard Brabec, který zasedá v orgánech chemičky Lovochemie, nebo ředitelka Kosteleckých uzenin Radka Maxová.

Komplikace s náhradníkem

Ve volbách na Vysočině původně uspěla lídryně Věra Jourová a dvojka kandidátky Miloslav Bačiak. Ten však zatajil minulost politruka a poslanecké funkce se vzdal.

Náhradníkem se měl stát Jan Sobotka, o něm však vyšlo najevo, že včas neodevzdal majetkové přiznání a dluží desítky tisíc na zdravotním pojištění. Kandidáti hnutí přitom musí před zařazením na kandidátku podepisovat prohlášení o bezdlužnosti.

Klub hnutí ANO tedy Sobotku vyzval, aby se místa vzdal, což ve čtvrtek potvrdil.

 

Právě se děje

Další zprávy