Anonymní akcie: Senátní úprava má u poslanců šanci

Jakub Novák
21. 3. 2013 19:55
Vyplývá to z ankety, kterou Aktuálně.cz provedlo mezi stranami ve sněmovně
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Senátní úprava zákona o transparentnosti akciových společností , zpřísňující podmínky pro žadatele o veřejné zakázky či o podporu obnovitelných zdrojů, by ve sněmovně mohla najít podporu potřebnou pro své schválení.

Kromě opozice by se pro jeho podporu mohli vyslovit i někteří koaliční poslanci.

Vyplývá to z ankety, kterou mezi poslanci udělalo Aktuálně.cz.

Pokud však nakonec schválen nebude, nespadne veškerá snaha pod stůl. Vládní návrh by v takovém případě totiž opozice podržela.

"Byla by chyba, kdyby tento návrh spadl pod stůl - představuje zlepšení, byť ne v podobě, v jaké jsme si představovali," řekl k tomu pro Aktuálně.cz předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sociální demokraté však primárně podpoří upravený senátní návrh. "Podpoříme ho, protože jde o určité zpřísnění směrem k uchazečům o veřejné zakázky," uvedl Sobotka s tím, že v případě jeho neschválení by ČSSD podpořila původní vládní návrh schválený poslanci.

Pro senátní návrh se zřejmě vysloví také komunističtí poslanci.

"Původní vládní návrh je nedostačující, o podpoře senátního znění jednáme," řekl Aktuálně.cz předseda KSČM Vojtěch Filip.

Jeho stranický kolega a šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik k tomu dodal, že komunisté "podporují každé zpřísňující opatření, a proto je i podpora senátní úpravy pravděpodobná".

Koalice: Podmíněné ano i ne

Podporu přitom překvapivě nevylučuje ani druhá největší koaliční strana.

"Senátory schválený návrh zanalyzujeme. Chceme zejména zjistit, zda opravdu nekoliduje s evropskými směrnicemi, jak upozorňují některé neziskové organizace, a zda opravdu nejde pouze o cestu, jak vládní návrh potopit," okomentoval postup TOP 09 a Starostů šéf poslaneckého klubu Petr Gazdík.

Pokud nebudou žádná pochybení zjištěna, podpoře návrhu se on ani jeho spolustraníci bránit nebudou.

Ostatní koaliční strany jsou však více či méně proti.

"Návrh jsme ještě nestudovali, nicméně podle předběžných informací nikomu nepřináší nic pozitivního a naopak by znevýhodňoval české společnosti před těmi zahraničními (podle senátního návrhu by totiž zahraniční společnosti měly svou vlastnickou strukturu dokládat čestným prohlášením, pozn. red.)," říká šéf poslanců ODS Marek Benda.

"Spíše odhaduji podporu původního vládního návrhu," dodává.

Zato rezolutní "ne" je slyšet ze strany nejmenší koaliční strany LIDEM.

Peake: Žádný posun, jen byrokracie

"Budeme podporovat původní vládní návrh. Senátní změna nepřináší žádné skutečné ztransparentnění, jen poplatky a byrokracii navíc," odmítá úpravy Senátu Karolína Peake.

S jejich podporou naopak neváhá její původní domovská strana Věci veřejné, jak potvrzují slova předsedkyně jejich poslaneckého klubu Kateřiny Klasnové.

"Samozřejmě, že ho podpoříme. Ostatně zaknihování v centrálním depozitáři jsme sami navrhovali," konstatovala s tím, že jsou případně ochotní podpořit i vládní návrh.

"Velmi pravděpodobně podpoříme i poslanci přijatý návrh. Je jen smutné, že vláda, která se prohlašuje za protikorupční, sama automaticky nepřistoupila k nejpřísnější variantě," dodala.

Další hlasy senátní úpravě by mohli dodat poslanci ze strany NS-LEV 21, jejíž předseda Jiří Paroubek podle svých slov upravený návrh podpoří. V případě jeho neschválení je však ochoten hlasovat i pro vládní návrh.

Co si vy myslíte o boji proti anonymním akciím? Je v této podobě dostatečný? Co udělat lépe? A je vůbec možnost nějaké přísnější omezení prosadit? Diskutujte na mé facebookové stránce!

 

Právě se děje

Další zprávy