Aktivista chce po vnitru, aby zrušilo Národní stranu

Lenka Smyčková
1. 8. 2008 16:23
Národovci nevěří, že přijdou o registraci
Vůdkyně Národní strany Petra Edelmannová na 1. máje
Vůdkyně Národní strany Petra Edelmannová na 1. máje | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Na svých webových stránkách požadují trest smrti pro homosexuálního vraha, deportaci Romů do Indie nebo označují ministryni Džamilu Stehlíkovou za kazašskou migrantku.

Už jednou ležela ministerstvu vnitra na stole žádost o jejich rozpuštění. Neuspěla. Teď se bude o budoucnosti Národní strany jednat znovu.

Podnět ke zrušení extrémně pravicové Národní strany podal místopředseda Rady vlády pro záležitosti romské komunity Ivan Veselý, informoval server Romea.cz.

Podnětem se teď bude zabývat ministerstvo vnitra. Jeho úkolem bude posoudit, zda strana funguje v mezích zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích.

Ministr vnitra Ivan Langer přitom koncem června v Otázkách Václava Moravce nevyloučil, že by jeho úřad mohl v budoucnu některá ultrapravicová uskupení rozpustit.

Čtěte zde: Zakažte neonacisty, volají po průvodu gayů komunisté

"Jedna věc ovšem je, co se mi nelíbí, a druhá, co umožňuje právní řád. Nicméně věřím, že na každého jednou přijde," řekl tehdy opatrně.

Aktivista: Líčí Romy jako parazity a kriminálníky

Podle Veselého Národní strana hrubě chybuje. Vymezil hned několik faktů o straně, které jsou v rozporu se zákonem o sdružování v politických stranách a hnutích.

"Používá k dosažení svých cílů prostředky, které nejsou v souladu s veřejným pořádkem a mohou vést k následnému potlačování práv a svobod občanů jiných národností, než je česká," napsal v podnětu.

Rozpuštění strany

Strana a hnutí mohou být zrušeny rozhodnutím soudu o jejich rozpuštění, jestliže:

  • porušují ústavu a zákony
  • jejich cílem je odstranění demokratických základů státu
  • nemají demokratické stanovy nebo demokraticky ustanovené orgány
  • směřují k potlačení rovnoprávnosti občanů
  • jejich program nebo činnost ohrožují mravnost, veřejný pořádek nebo práva a svobodu občanů
  • jsou ozbrojeny a zřizují ozbrojené složky

Zdroj: Sbírka zákonů

"Proklamuje, že menšiny žijící v České republice pouze parazitují na naší společnosti a jsou původem veškeré kriminality. Tímto tato strana ohrožuje mravnost a zasazuje se o potlačení rovnoprávnosti občanů," píše se dále v podnětu.

Romský aktivista Veselý zároveň podal na Národní stranu trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu hanobení národa, rasy a přesvědčení a podněcování k národnostní a rasové nenávisti.

K rasové nenávisti podle něj nabádají především internetové stránky Národní strany, upozornil ale také například na plakáty znázorňující tři bílé ovce na pozadí české národní vlajky a jednu ovci černou, která je bílou ovcí odkopávána mimo českou vlajku.

Národovec: Pořiď si kufry, Ivane

"Ministerstvo vnitra obdrželo v minulosti už jeden podnět k podání návrhu na rozpuštění Národní strany," řekla Aktuálně.cz mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Strana se ale rozpuštění nedočkala. "Informace a odůvodnění v podnětu nebyly natolik konkrétní a průkazné, aby bylo možné s nimi dále pracovat," vysvětlila.

Národní strana si věří, že proti stěžovateli uspěje i tentokrát. "Trestních oznámení na stranu byly za poslední roky podány desítky, a nikdy ani jedno neskončilo jinak než odložením. Přesto bych se těšil na rozsudek, který by všechny uřvané cikány, cikánky i cikáňata odkázal do patřičných mezí," reagoval na stranickém webu sympatizant Národní strany Petr Verner. "Volby jsou za rohem, tedy nejvyšší čas pořídit si kufry, Ivane," přisadil si.

Helsinský výbor: Stránky nejsou v pořádku

Národní strana v minulosti několikrát opakovaně odmítla, že by byla stranou neonacistickou. Vedení opakuje, že je stranou národoveckou, konzervativní a krajně pravicovou.

Romům říkají národovci jedině cikáni
Romům říkají národovci jedině cikáni | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Například Český helsinský výbor ale v monitoringu webu Národní strany upozornil na zde prezentované urážlivé a xenofobní názory Národní strany.

"Závadné a z pohledu ČHV nepřípustné výroky se opakují na internetových stránkách Národní strany takřka nepřetržitě," řekl Jan Špaček z ČHV.

"Mezi tyto projevy lze řadit prezentaci xenofobně a rasisticky orientovaných názorů," upřesnil.

U několika příspěvků na webu Národní strany výbor deklaroval, že v nich došlo k hanobení etnika a rasy.

"Společenská nebezpečnost tohoto jednání je podle názoru ČHV podstatně zvýšena skutečností, že k uveřejnění těchto názorů došlo na serveru Národní strany jakožto subjektu oficiálně registrovaného mezi subjekty usilujícími o politický vliv v zemi," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy