Ach ta biomasa! Ani ministr ODS ji nevykládá dokonale

Pavel Baroch
25. 8. 2010 10:30
Místopředseda ODS se ocitl v podobné roli jako zelená exposlankyně Jacques
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejzáludnější otázka pro české politiky? Zní: Co je to biomasa?

Poté co zlidověla a vytvořila přezdívku pro bývalou poslankyni Strany zelených Kateřinu Jacques, nyní poodhalila, že nový ministr životního prostředí Pavel Drobil se znalostem svého resortu teprve pomalu učí.

Zatímco Jaques nad biomasou zcela zostudil moderátor televizní talkshow, mezery ministra Drobila ukázal úterní večerní pořad Hyde park na ČT24.

Když mu divák vystupující pod jménem Standa položil výše citovanou zásadní otázku: CO TO JE BIOMASA?, Drobil pochopil narážku, zasmál se a odpověděl: "Je to veškerý biologický odpad."

Definice místopředsedy ODS, který několikrát veřejně kritizoval Stranu zelených, je ovšem hodně neúplná.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Doučit, prosím

Jeho "veškerý biologický odpad", do něhož lze počítat například zbytky dřeva z pily, zbytky rostlin ze zahrady nebo přebytečnou slámu, tvoří jenom část biomasy. Tu menší.

Největší potenciál představují palivové dřevo a energetické plodiny, tedy rostliny a dřeviny pěstované speciálně pro to, aby se spálily ve výtopnách, teplárnách, elektrárnách či zařízeních vyrábějících elektřinu i teplo. Šťovík uteuša a další plodiny, které ročně narostou až o několik metrů, se přitom už nyní pěstují na stovkách až tisících hektarech.

Foto: ČEZ

Podle státního Akčního plánu pro biomasu na roky 2009 až 2011 rovněž existuje i biomasa živočišného původu (což do jisté míry lze požadovat za biologický odpad), tedy exkrementy od hospodářských zvířat, a další druhy biomasy.

Biomasa je jednička

Různé státní úřady včetně ministerstva životního prostředí pokládají biomasu za obnovitelný energetický zdroj s největší perspektivou. Energetické plodiny se mohou pěstovat na polích, která nyní leží ladem.

"Zdaleka největší příležitost představují speciální plodiny pěstované na polích," uvedly organizace ve studii Chytrá energie, která přináší návod na radikální proměnu české energetiky, aby co nejméně zatěžovala životní prostředí a zároveň ponechala lidem dosavadní komfort.

Organizace i s odvoláním na výpočty Pačesovy energetické komise uvedly, že v Česku lze realisticky použít k cílenému pěstování biomasy více než milion hektarů orné půdy.

Ekologické pelety
Ekologické pelety | Foto: Ekowatt

Teplo a proud pro obce

Biomasu pro výrobu tepla ovšem zatím používá pouze několik desítek obcí.

"Jedna z největších výtopen zásobuje asi 85 procent domácností v Třebíči. V Pelhřimově biomasou zásobují 3,5 tisíce domácností, školy, školky a další objekty," stojí ve studii Chytrá energie, pod níž jsou podepsaní lidé z Hnutí Duha, Greenpeace, Calla, Ekologického institutu Veronica a Centra pro dopravu a energetiku.

Společnost ČEZ spaluje biomasu například ve své elektrárně v Hodoníně. Palivové dřevo se používá v domácích kamnech a kotlích. Ke stejnému účelu slouží speciálně vyráběné pelety a brikety z biomasy, kterých české firmy vyrábějí asi 270 tisíc tun.

"Ale 59 procent z toho jde na vývoz. Česká republika tak zbytečně vyváží důležitý domácí zdroj energie a přichází o šanci snížit znečištění i závislost na zemním plynu z Ruska," uvedly ekologické organizace. Biomasa slouží též jako palivo pro bioplynové stanice.

Neví přesně, co to je, ale chce jí podporovat

Kotle na biomasu finančně podporuje i program Zelená úsporám, největší dotační titul pro domácnosti v historii. Pozastavení přijímání žádostí na zateplování paneláků se podpory kotlů na biomasu nedotkne.

Také ministr životního prostředí Pavel Drobil prohlásil, že chce biomasu podporovat, byť v České televizi nedokázal říct, co všechno tento zdroj zahrnuje.

"Nebudeme podporovat jakékoli obnovitelné zdroje, budeme podporovat ty, které mají efekt. Tedy: biomasa, bioplynové stanice a v omezené míře geotermální," řekl Drobil, když představoval priority svého resortu.

 

Právě se děje

Další zprávy