Brno - Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) rozšířila kvůli případu kontaminovaných biookurek ze Španělska kontroly zeleniny.
Bude prověřovat více druhů čerstvé zeleniny dovezené i z dalších států včetně balkánských zemí. Na střevní nákazu, kterou vyvolala podle expertů střevní bakterie, už v Německu zemřelo deset lidí.
SZPI o víkendu potvrdila, že se do Česka minulý týden přes Německo dostala riziková zásilka biookurek, které mohou být kontaminovány bakterií způsobující smrtící střevní infekci.
Firma Country Life, která okurky dovezla, prodala přes své prodejny a své odběratele kolem stovky kusů.
Inspekce v pondělí zveřejnila seznam 12 odběratelů, kterým Country Life okurky dodala. Jsou mezi nimi odběratelé v Praze, Břeclavi, Hradci Králové, Vysokém Mýtě, Kamenném Přívoze, Přelouči a Mníšku pod Brdy.
Provozovny s rizikovými okurkami:
- Country Life
- Antlová Kateřina, Břeclav
- Kopecká Monika, Řevnice
- Lumo natur, s. r. o., Praha 4
- Bazalka, s. r. o., Hradec Králové
- Plhoňová Eva, Praha 4
- Kosinová Miroslava, Praha 4
- Nováková Jana, Vysoké Mýto
- Svobodová Eliška, Kamenný Přívoz
- Koštialová Hana, Praha 9
- Drechsler Jiří, Přelouč
- Vozembouch, s. r. o., Mníšek pod Brdy
- Rozmarýna cz, s. r. o., Praha 5
"V následujících dvou týdnech bude odebráno 260 vzorků čerstvé zeleniny. Vzorky jsou odebírány u všech druhů zeleniny, nikoliv pouze u biookurek," řekl mluvčí SZPI Michal Spáčil.
Podle něj budou odebírány i vzorky zeleniny, která pochází z jiných než rizikových států, k nimž patří Španělsko, Německo, Nizozemsko a Dánsko. Vzorky se budou odebírat i ze zeleniny pocházející z Rumunska, Bulharska, ale i z České republiky.
Přehled výskytu bakterie
"Výsledkem kontrol bude přehled o stavu kontaminace Escherichia coli na potravinovém trhu České republiky," dodal.
SZPI doporučuje spotřebitelům dodržovat obvyklé hygienické zásady při jakémkoliv nakládání s čerstvou zeleninou. Před konzumací je podle ní zeleninu nutné důkladně omýt teplou vodou a okrájet ji.
"Inspekce doporučuje případně zeleninu tepelně upravit, protože bakterie jsou zničeny, pokud teplota přesáhne po dobu minimálně dvou minut 70 stupňů Celsia," dodal Spáčil.