Indický tanec, pražská prostituce a poválečné vraždy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
11. 10. 2013 17:24
Festival 4+4 dny nabízí různé pohledy na současné umění.
Superamas.
Superamas. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Co mají společného indický taneční soubor, poválečné vraždění Dobroníně a pražská prostituce? Všechno se vejde do programu mezinárodního festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu. V jeho rámci se představí v Praze desítky tanečních, divadelních, výtvarných nebo architektonických projektů.

Hlavními centry 18. ročníku festivalu se stane palác U Stýblů na Václavském náměstí a Divadlo Archa. Právě tam vystoupí i největší hvězda letošního ročníku, soubor Attakkalari Centre for Movement Arts. Podle organizátorů jde o jedno z neprogresivnějších tanečních divadel v Indii. „Nabídne originální taneční zvukovou a filmovou exkurzi do imaginárního světa indických vesnic, tržišť i rušných městských ulic," zve na představení dramaturg divadelního programu Pavel Štorek.

Divadelní a taneční část v Divadle Archa doplní ještě mezinárodní soubor Superamas, jehož projekty kombinují autorský film, tanec, divadlo, soap operu a živou hudbu. Na půdorysu novodobé Antigony diváci zažijí rebelii mládeže v současném Řecku - představení přiveze oceňovaný italský soubor Motus. Protikladem mu bude intimní taneční duet muže a dítěte v produkci belgického divadla Campo.

Další představení pak hostí Nová scéna Národního divadla, Studio Alta, bývalá budova Elektrických podniků hl. m. Prahy Orco a Baráčnická rychta. Tam se diváci stanou bezprostřední součástí dění v Dobroníně na Jihlavsku, kde vesničané po válce zavraždili skupinu místních Němců.

Důležitou součástí festivalu je i oživení veřejného prostoru. V jinak prázdném Paláci U Stýblů (dříve také Palác Afa) se v pátek 11. října otevře výstava Problem is here, kterou kurátorsky připravili Krištof Kintera a Denisa Václavová.

„Společným hlavním tématem a také názvem výstavy se letos stal výrok Problem is Here jako lakonické upozornění na to, že nejdůležitější problémy jsou právě ty, které ovlivňují svět přímo kolem nás a které jsme schopni řešit," vysvětlují. Expozici desítek umělců doprovodí řada dalších koncertů a představení.

Palác U Stýblů, dříve dům s vyhlášenou taneční kavárnou a kinem, se zároveň stane místem pro přednášky a diskuse z oblasti současného umění a veřejného prostoru. Do debaty o budoucnosti Václavského náměstí se v pondělí zapojí třeba primátor hlavního města Tomáš Hudeček nebo historik umění a architektury Josef Vomáčka.

V programu festivalu 4+4 dny v pohybu jsou také komentované procházky po Václavském náměstí. Odborníci provedou návštěvníky po stopách historického vývoje náměstí, funkcionalistické architektuře i pražské prostituci.

Odpověď na otázku, jak vypadá současné umění, předkládá festival do neděle 19. října.

 

Právě se děje

Další zprávy